تجربه جهانی از اتم تا آفتاب راهكاری برای تامین آب

تجربه جهانی از اتم تا آفتاب راهكاری برای تامین آب

حیوان خانگی بگیر: تهران - نیاز چندانی به عرضه آمار نیست كه ایران مانند خیلی از كشورهای بیابانی و نیمه بیابانی وارد بحران كم آبی و بی آبی شده و این مساله با عنایت به سابقه كهنه نبود یا كمبود مدیریت در این حوزه بخصوص در نیمه جنوبی كشور نمایان تر و مشكل آفرین تر شده است.


«... وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَیْءٍ حَیّ...» آیه 30 سوره انبیا قرآن كریم با معنای «... و هر چیز زنده‏ ای را از آب پدید آوردیم...» نشانه و تاكیدی بر نابودی زندگی بدون آب است كه اكنون شبح آن را در حال سایه افكندن نه تنها بر ایران كه خیلی از كشورها می بینیم و قحطی آب به تعبیری می تواند زمینه تولید جنگ بر سر آن باشد.
دلایل مختلفی برای ایران در این باره مطرح شده كه افزون بر نبود مدیریت واحد و كارآ می توان به هجوم برای آخر منابع آبی سفره های زیرزمینی بخصوص در كشاورزی غرقابی كه تا بیش از 80 درصد مصرف را شامل می شود، ساخت كم مطالعه برخی سدها، آبخیزداری ناكامل، بر هم زدن نظم طبیعی جریان آب منجر به خشك شدن قنات ها و رودها، حفر چاههای غیرمجاز و فرونشست دشت های پرآب ایران تا خط قرمز، نظام پرافت توزیع مصرف آب آشامیدنی، تولید محصولات كشاورزی و باغی و صادرات آن به خارج از كشور با بهایی كمتر از هزینه آب مصرف شده مانند هندوانه اشاره نمود.
حل بعضی از این مشكلات زمان بر خواهد بود، ولی اكنون كه برخی نشانه های اجتماعی و اقتصادی پیامد بحران كمبود آب در چند شهر ایران بخصوص استان خوزستان خودنمایی كرده، می توان همسو و همزمان با حل مشكلات كهنه نیازمند زمان از میانبرهای فناوری در این زمینه بهره برد.

** دریا منبع بی انتها در دسترس:
استفاده از آب دریا برای تامین نیازهای حیاتی و آشامیدنی شهرهای ساحلی و نزدیك این منابع آبی با تاكید بر لزوم حفظ شرایط محیط زیستی یكی از اصلی ترین گزینه هایی است كه در خیلی از كشورهای جهان با انرژی برق بهره برداری می گردد.
با توجه به اینكه ساخت و راه اندازی نیروگاه دو منظوره زمینی برای تامین برق و شیرین كردن در مناطق دور افتاده زمان بر است و از جانب دیگر پراكندگی شهرها و مراكز جمعیتی مناطق كم آب ایجاب می كند از گزینه های بی هزینه انرژی خورشیدی و نیروگاه اتمی شناور بهره گرفت كه در كوتاه ترین زمان می تواند به منبع تامین و انتقال آب با استفاده از شبكه های آبرسانی بهره گرفت.
برای نمونه روسیه اولین نیروگاه اتمی شناور و قابل جابجایی را سال قبل رونمایی نمود و امسال به آب انداخت كه در این زمینه كاربرد دارد.
نیروگاه «آكادمیك لومونوسوف»21 هزار تنی دارای دو راكتور طراحی شركت «روس اتم» با غنای پایین است كه در بعضی از یخ شكن های این كشور مورد استفاده قرار می گیرد و هر یك از دو راكت ظرفیت تولید 35 مگاوات برق را دارد.
این نیروگاه كه خبر برنامه ساخت آن سال 2007 اعلام شد، شامل واحد تولید انرژی شناور، لنگرگاهی با تاسیسات ساحلی برای انتقال برق و انرژی گرمایی و تاسیسات آبرسانی می گردد.
مقام های روسی دو سال پیش هزینه ساخت این نیروگاه هسته ای شناور را حدود 30 میلیارد روبل (480 میلیون دلار) اعلام نموده بودند.
این كشتی با عمر 36 ماهه بارگذاری سوخت و توان تولید برق مصرفی یك شهر 100 هزار نفری برای مناطق دور دست همچون بندری و جزیره ای پر كاربرد است و همینطور برپایه اطلاعات اعلام شده می تواند روزانه تا 240 هزار متر مكعب آب دریا را شیرین كند.
شبكه خبری روسیه 24 هم عمر مفید این كشتی نیروگاهی را 35 تا 40 سال اعلام نموده كه دارای 70 خدمه و 21.5 تن وزن راكتور است.

** آفتاب و آب
همه مناطق دچار كم آبی و بی آبی ایران نزدیك سواحل جنوبی پرآفتاب و بسیار گرم است كه این مورد یك مزیت و نه مشكل به حساب می آید.
برنامه ریزی برای تولید مزرعه های انرژی خورشیدی بخصوص در سواحل همچون با هدف ساخت سیستم تجمیع آبرسانی به روستاها با استفاده از شیرین كردن آب دریا هم از سرمایه گذاری های پایدار و كم استهلاك است كه باید مورد توجه قرار گیرد.
دستاوردهای استفاده از انرژی های پاك در این زمینه افزون بر حفظ محیط زیست، كاهش هزینه ها و نیاز اندك به نگهداری و تعمیرات را به دنبال دارد كه از خصوصیت های بی جایگزین نیروگاههای خورشیدی است، اما باید گفت از این فرصت جغرافیایی و تابش آفتاب در ایران چه برای تامین انرژی یا شیرین كردن آب برپایه كاربرد روش های محیط زیستی تابحال بهره خوبی گرفته نشده است.

** نمونه هایی از پروژه های برتر شیرین سازی آب دریا در جهان:
برپایه آمارهای در دسترس، عربستان سعودی بعنوان پیشگام منطقه در این حوزه 70 درصد نیازهای خویش را به آب آشامیدنی با كار شبانه روزی واحدهای آب شیرین كن تامین می كند و كشورهای كویت، امارات متحده عربی، عراق، قطر، عمان و بحرین هم در زمینه بهره برداری از آب دریا پیشرفت های زیادی كرده اند.
اطلاعات موجود نشان داده است كه سه مركز شعیب 3، راس الظهور و الجبیل عربستان روزانه توان شیرین كردن نزدیك دو میلیون و 300 هزار متر مكعب آب دریا و انتقال به شبكه توزیع را دارند.
كشورهای اروپایی اسپانیا و ایتالیا و در آسیا هم كره جنوبی، ژاپن و ایران هم از این فناوری برای تامین نیازهای خود بهره می گیرند.
اما آمریكا یكی از اصلی ترین كشورهای استفاده كننده از فناوری شیرین سازی آب دریا است كه توان روزانه این كشور دو میلیون 800 هزار متر مكعب است و فقط در مركز سانفرانسیسكو روزانه 454 هزار 200 متر مكعب آب شیرین می گردد.
اروپام 1516


1397/04/12
21:33:47
5.0 / 5
2214
تگهای خبر: آب , فناوری , كشاورزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است