ناگفته های سیل از دید استاد ژئوپلیتیك دانشگاه خوارزمی

ناگفته های سیل از دید استاد ژئوپلیتیك دانشگاه خوارزمی

حیوان خانگی بگیر: یك استاد ژئوپلیتیك دانشگاه خوارزمی اظهار داشت: سیل اخیر موجب شد برای نخستین بار در كشور ۱۰ شهرستان اخطار تخلیه دریافت نمایند.


مراد كاویانی راد در گفت و گو با خبرنگار ایسنا اضافه كرد: آمار و داده ها نشان از این دارد كه در چند سال اخیر میزان خسارات بلایای طبیعی در كشور ما رو به افزایش بوده است و هزینه های مالی و جانی زیادی را بر دوش جامعه گذاشته است كه تغییر اقلیم و دست اندازی بشر در طبیعت عوامل اصلی این افزایش بوده است.
كاویانی راد به تغییر الگوی بارش در كشور بعنوان یكی از عوامل بروز سیل نوروز 98 اشاره و تصریح كرد: تغییر الگوی بارش یعنی تبدیل بارش برف به باران و تبدیل باران به رگبارهای سیل آسا، كه این تغییر در نبود آمادگی های قانونی و زیر ساختی موجب افزایش خسارت سیل می شود.
ایشان در ادامه اظهار نمود: در چنین شرایطی رودخانه های دائمی ما به رودخانه های فصلی تبدیل گشته و آب ورودی به سدها هم به شدت كاهش پیدا كرده است.
كاویانی راد در ادامه دست اندازی به حریم رودها را عاملی دیگر برای بروز سیل عنوان نمود و اضافه كرد: دست اندازی به حریم رودخانه ها به جهت خشك شدن این رودهای دائمی و یا فصلی در چارچوب زمین های كشاورزی و یا زمین های تصرفی نهادها وسازمان ها موجب از بین رفتن مسیل رود شده است.
این استاد دانشگاه خوارزمی شدت بارش های اخیر با وجود پیش بینی های سازمان هواشناسی را تصریح كرد و اظهار داشت: بارش ها در شمال بطور جدی از دهه سوم اسفند ماه شروع شد به صورتی كه در بعضی مناطق ظرف 24 ساعت حدود 300 میلیمتر بارش داشتیم، علت این حجم از بارش بی سابقه فعال شدن توده های اقلیمی دریای سرخ و دریای مدیترانه بود كه موجب لطمه فراوان به استان های بر پایه كشاورزی شده است.
ایشان در ادامه اضافه كرد: ما حتی شاهد لطمه به مرغداری ها، استخرهای پرورش ماهی و آبزیان بودیم و در بعضی مناطق لطمه های جدی به زنبورداری ها وارده شده است. این حجم از لطمه موجب به خطر افتادن امنیت شغلی و حتی امنیت غذایی در این استان ها شده است.
كاویانی راد افزود: یكی دیگر از مسائلی كه موجب افزایش خسارت سیل شده بروز آن در تعطیلات است كه متاسفانه خیلی از كارگزاران و مسئولین در پست های خود حضور نداشتند.
این استاد ژئوپلوتیك دانشگاه خوارزمی با اشاره به اینكه در سیل اخیر فرسایش خاك زیادی هم رخ داد اظهار داشت: طبق آمار، در سیل اخیر حدود ۷۰۰ هزار هكتار زمین كشاورزی از بین رفته است.
كاویانی راد اضافه كرد: در این میان مسئولین مدیریت بحران كشور اهتمام در متهم كردن یك دیگر در كم كاری هستند، البته این نكته وجود دارد كه تا كنون كشور تجربه وقوع سیل در این مقیاس را نداشته و قاعدتا آمادگی برخورد نداشته ایم.
وی از روند امدادرسانی به مناطق سیل زده هم گفت و خاطرنشان كرد: پس از زلزله كرمانشاه موجی از عدم اعتماد به نهادهای این چنینی كشور را فرا گرفت و هنوز هم این ضعف اعتماد دیده می شود، این تجربه در وضعیتی كه مقامات مختلف در رقابت برای طرح بهتان مقابل هم هستند موجب دامن زدن به بی اعتمادی شده كه این مساله در سرعت امدادرسانی اثرگذار می باشد.
كاویانی راد با اشاره به اینكه حجم وسیع و بی سابقه سیل موجب شد كشورهای خارجی هم برای كمك داوطلب شوند اظهار داشت: اما در این میان مانع بزرگی به نام آمریكا وجود دارد كه سبب شده كشورهای خارجی و حتی اتحادیه اروپا هم از كمك به ایران هراس داشته باشند.
وی به نقش مسئولان محلی هم در افزایش خسارات سیل اشاره نمود و اظهار داشت: وجود كارگزاران محلی ناكارآمد و آموزش ندیده موجب لطمه به محیط زیست می شود و بستر این گونه وقایع را فراهم می آورد این در شرایطی است كه مسئولین باید در حفظ حریم رودها بكوشند و لایروبی رودها را بطور منظم انجام دهند و یك بازبینی جدی در مناطق حساس داشته باشند و به مكان ‎ یابی نادرست ادامه ندهند.
این استاد دانشگاه خوارزمی با اشاره به اینكه سیل اخیر موجب شد برای نخستین بار در كشور ۱۰ شهرستان اخطار تخلیه دریافت نمایند اضافه كرد: اما در كنار تمامی اتفاقات منفی و ناراحت كننده، باید اتفاقات مثبت را هم ببینیم، خیلی از تالاب های ما پس از چند سال خشكی آبگیری شده و زندگی به آنها برگشته است؛ سدهای حوضه زاگرس حدودا همگی پر شده و دریچه های آنها باز شده است و به نظر می آید امسال تنش آبی كمتری خواهیم داشت و كانون های تولید ریزگرد هم كمتر خواهد شد.
كاویانی تصریح كرد: البته اینكه تنش آبی كمتری خواهیم داشت به مدلول نبود تنش نیست، در مناطقی مانندسیستان پلوچستان، یزد، شرق اصفهان و كرمان هنوز هم مشكل آب وجود دارد.
وی اظهار نمود: هم اكنون نباید به دنبال مقصر باشیم بلكه همه ارگان ها، رسانه ها، آموزش پرورش و... باید برای اطلاع رسانی و آموزش بكوشند برای اینكه امكان دارد سیل سال دیگر هم به همین صورت رخ بدهد بدین سبب باید تلاش نماییم تا علاوه بر پیشگیری از خسار، بهره وری خوبی از آن داشته باشیم.




1398/01/21
14:27:30
5.0 / 5
2157
تگهای خبر: آب , آموزش , اقلیم , بارش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است