پای صحبت های مردان طبیعت به مناسبت روز محیط بان

خدا هوای ما را دارد

خدا هوای ما را دارد

به گزارش حیوان خانگی بگیر فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران به همراه یكی از محیط بانان قدیمی همزمان با روز ملی محیط بان از خاطرات و خطرات این شغل گفتند.



به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از ایسنا فرهاد زندی - فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران - که به همراه محمد رستگاری-معاون نظارت و پایش محیط زیست استان تهران و محیط بان اسماعیل جعفری در میزگرد ایسنا به مناسبت روز ملی محیط بان شرکت کرده بود، درباره وضعیت تجهیزات محیط بانان اظهار داشت: تجهیزات محیط بانان نسبت به سال های گذشته وضعیت بهتری پیدا کرده است و قراردادی با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح کشور منعقد شد تا تجهیزات راهبردی محیط زیست بازبینی و این تجهیزات تقویت شود.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران افزود: محیط بانان به تجهیزات انفرادی همچون جلیقه های ضد گلوله مجهز شده اند همینطور چند دستگاه موتورسیکلت و خودرو جدید، دوربین های فیلمبرداری نصب روی پیشانی و روی جیب لباس هم برای محیط بانان تهیه شد. با این وجود هنوز به شرایط مطلوب در زمینه برخورداری از تجهیزات نرسیده ایم. با این وجود هم تجهیزات محیط بانان و هم آموزش های ارائه شده به محیط بانان برای دستگیری شکارچیان و برخورد با متخلفان نسبت به سال های گذشته بهتر شده است.

وی افزود: با برنامه ریزی های یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست تمام محیط بانان کشور دوره های آموزشی لازم را در بدو ورود گذرانده اند و تمام نیروها از آمادگی لازم برخوردار می باشند. هنوز مشکلاتی وجود دارد اما این مشکلات به شکلی نیست که بتوان گفت به محیط زیست بی توجهی شده و اتفاق جدیدی رخ نداده است. ازاین رو شرایط از گذشته بهتر شده است و ما از وضع موجود کاملا راضی هستیم.

زندی با اشاره به اینکه جلیقه های ضدگلوله حدود ۱۵ کیلوگرم وزن دارند، اظهار داشت: با عنایت به شرایط و وظایفی که محیط بانان در مناطق دارند و ضرورت تردد آنها در مسیرهای صعب العبور برای تعقیب متخلفان، وزن این جلیقه ها زیاد است و رفت و آمد را برای محیط بانان دشوار می کند چونکه آنان علاوه بر این جلیقه ها وزن تجهیزات، اسلحه، کوله پشتی، آب و غذایی که با خود حمل می کنند را هم باید تحمل کنند ازاین رو جلیقه های ضدگلوله جهت استفاده دائمی مناسب نیستند و تنها در مأموریت های حساسی که امکان درگیری با متخلفان وجود دارد قابل استفاده و مناسب هستند.

رییس پارک ملی لار در پاسخ به این پرسش ایسنا که تجهیزات محیط بانان چقدر به استانداردهای جهانی نزدیک است؟ اظهارکرد: ما توقع استاندارد روز دنیا را نداریم چونکه شرایط اقتصادی محیط زیست و کشور را درک می نماییم. با عنایت به این شرایط تجهیزات ما بد نیستند اما تعداد آنها کم است. ما نمونه های استاندارد روز دنیا را نداشته ایم و تا چند سال قبل اصلا تجهیزاتی در اختیار نداشته ایم ازاین رو هر تجهیزاتی که در اختیار ما قرار می دهند را مناسب می دانیم و آنرا به دیده منت می پذیریم. همین تجهیزاتی که حالا داریم برای ما خیلی خوب است و به ما در جهت حفظ محیط زیست و پیشگیری از به شهادت رسیدن محیط بانان کمک می نماید.
بیشتر آتش سوزی های عرصه های طبیعی استان تهران ناشی از عوامل انسانی است
زندی درباره آتش سوزی عرصه های طبیعی استان تهران ضمن بیان اینکه در بیشتر این موارد عوامل انسانی دخیل بوده اند، اظهار نمود: با عنایت به بارندگی های خوبی که طی سال قبل صورت گرفت و همزمانی آن با شیوع ویروس کرونا که منجربه حضور کمتر مردم در عرصه های طبیعی شد، مراتع استان تهران در شرایط مطلوب و انبوهی به لحاظ پوشش گیاهی قرار گرفتند اما حالا این مراتع خشک و مستعد آتش سوزی شده اند و کاهش محدودیت های کرونایی سبب هجوم مردم به بوستان ها و مناطق طبیعی اطراف شهرها بخصوص در روزهای تعطیلات شده است.

وی افزود: طی سه هفته اخیر شاهد آتش سوزی های زیادی در مناطق خجیر، سرخه حصار و لواسان بوده ایم که در بیشتر موارد عوامل انسانی چه به صورت سهوی چه به صورت عمدی عامل وقوع آنها بوده است. این آتش سوزی ها عموما اواخر هفته و طی روزهای تعطیل رخ داده و محیط بانان را درگیر اطفای حریق کرده است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه آتش سوزی های اخیر صدمه زیادی به مراتع استان تهران وارد کرده است، اظهار داشت: زمانی که مراتع و عرصه های طبیعی گرفتار حریق می شوند، خیلی از گونه های گیاهی از بین می روند که بعضی از آنها منحصربه فرد و برخی از آنها منبع تغذیه حیات وحش هستند. از این رو این آتش سوزی ها برای سازمان حفاظت محیط زیست بسیار اهمیت دارد و حتی اگر این آتش سوزی ها در مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان محیط زیست نباشد و در مناطق آزاد رخ دهد، محیط زیست مبادرت به اطفای آن می کند.

وی تعداد آتش سوزی هایی که در عرصه های طبیعی استان تهران از آغاز سالجاری رخ داده است را حدود ۹۴ فقره برشمرد و اظهار داشت: علیرغم اینکه به دنبال این آتش سوزی ها برخی محیط بانان تا حدودی صدمه دیدند و این آتش سوزی ها هزینه هایی برای محیط زیست بهمراه داشته است اما تابحال نسبت به سال قبل آمار آتش سوزی های استان تهران کمتر بوده و به لحاظ وسعت حدود ۴۰۰ هکتار از عرصه های طبیعی استان کمتر از سال قبل گرفتار حریق شده است.

رییس پارک ملی لار درباره وضعیت دسترسی محیط زیست به بالگرد اظهار داشت: حالا سازمان حفاظت محیط زیست بالگردی در اختیار ندارد و تنها وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و به بالگرد مجهز هستند چون که هلیکوپتر دستگاهی تخصصی است که احتیاج به خلبان، مکان و هزینه زیادی برای نگهداری دارد، همینطور استخدام متخصصان برای تعمیر و آموزش محیط بانان زمان بر است ازاین رو فعلا بالگردی در اختیار نداریم.
حمایت قضایی مهمترین دغدغه محیط بانان
زندی درباره مهمترین دغدغه محیط بانان اظهارکرد: حمایت قضایی مهمترین دغدغه ماست. زمانی که محیط بانان با متخلفان درگیر می شوند یا شکارچیان را دستگیر می کنند احتیاج به حمایت قضایی و برخورد سخت قضایی با متخلفان را دارند تا متخلفان اجازه تخلف مجدد و مقاومت مسلحانه دربرابر محیط بانان را به خود ندهند. قوه قضاییه با روی کار آمدن آقای رییسی بهتر شده است و حمایت بیشتری از محیط بانان می کند.

وی در مورد تأثیر تصویب قانون پشتیبانی از محیط بانان بر حمایت قضایی از آنان اظهار داشت: با این که برخی افراد از آن ایرادهایی می گیرند ولی تصویب آن برای ما خیلی مهم بود و از مشکلات ما کاهش داد. این قانون شامل موضوعاتی مربوط به بیمه، حمایت قضایی از محیط بانان و به کارگیری سلاح است و مواردی که در این لایحه دیده شده خیلی برای ما راهگشا است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران اضافه کرد: تصویب لایحه پشتیبانی از محیط بانان اتفاق خیلی خوبی است و ما در آینده شاهد اتفاقات بهتری خواهیم بود چونکه برپایه این لایحه از محیط بانان و شغل محیط بانی حمایت می شود و دیگر متخلفان و متصرفان به خودشان اجازه نمی دهند با محیط بانان ما و مامورین یگان حفاظت محیط زیست درگیر شوند و به سمت آنان شلیک کنند. این لایحه دارای نواقصی است که احتیاج به اصلاح دارد اما تابحال برای ما خیلی خوب بوده و از هیچی بهتر است.


یکی از دغدغه محیط بانان ترویج و احقاق شعار "۸۰ میلیون نفر محیط بان" است
زندی یکی دیگر از دغدغه ها و مطالبات محیط بانان را فرهنگسازی، ترویج و احقاق شعار "۸۰ میلیون نفر محیط بان" دانست و تصریح کرد: فرهنگسازی در سطح جامعه باید به قدری افزایش پیدا کند که شعار "۸۰ میلیون نفر محیط بان" را بتواند تحقق پیدا کند و همه مردم محیط بان شوند.

وی در ادامه اشاره کرد: محیط بانان هرچه تجهیزات خویش را بیشتر و به روزتر کنند، متخلفان باز هم یک قدم جلوتر خواهند بود و از تجهیزات جدیدتری استفاده می کنند ازاین رو تنها افزایش و به روز رسانی تجهیزات محیط بانی نمی تواند تغییری در وضعیت محیط زیست ایجاد کند اما اگر همه مردم کشور محیط بان شوند؛ بدین مفهوم که محیط زیست به یکی از دغدغه های آحاد جامعه تبدیل گردد کمک جدی و بزرگی به آن می شود.
جرایم درنظر گرفته شده برای متخلفان بازدارنده نیست
رییس پارک ملی لار از میزان جرایم و مجازات درنظر گرفته شده برای متخلفان زیست محیطی انتقاد نمود و اظهار داشت: جرایمی که برای متخلفان در نظر گرفته می شود بازدارنده نمی باشد، یک جریمه ساده یا یک حکم به متخلف داده می شود که متخلف با عنایت به وضعیت و شغلی که دارد این جرایم خیلی برای او مهم نیست. یک جریمه ۵۰۰ هزار تومانی یا یک یا دو میلیون تومانی خیلی بازدارنده نمی باشد. ازاین رو متخلف به خود اجازه تخلف مجدد را می دهد.

وی در ادامه درباره جرایم درنظر گرفته شده برای شکارچیان حیات وحش اظهار داشت: جرایم نقدی شکار حیات وحش و گونه های جانوری طبق آخرین مصوبه شورایعالی حفاظت محیط زیست افزایش بیشتر از ۵۰ برابری داشته است و از آن زمان سطح تخلفات دراین زمینه کمتر شده است و دیگر مانند گذشته متخلفان به خود اجازه شکار غیرمجاز حیات وحش را نمی دهند.

زندی با اشاره به اینکه جرایم شکار حیات وحش با عنایت به نوع گونه و جنسیت گونه متفاوت می باشد، اظهار داشت: جرایم شکار رقم های میلیونی دارد و برای گونه های قوچ و میش و کل و بز از۱۰ میلیون تا ۷۵ میلیون تومان درنظر گرفته شده است و شاهد کاهش این تخلف بوده ایم. با این وجود در زمینه کیفری نیاز است مجازات هایی برای متخلفان درنظر گرفته شود تا بازدارندگی بیشتری ایجاد کند؛ مجازاتی مانند مدتی خدمت در طبیعت و محیط زیست تا تخلفی که مرتکب شده اند را جبران کنند چونکه این دست جرایم همیشه بهتر جواب داده است.

وی ضمن بیان اینکه دغدغه ها و چالش ها در حوزه محیط بانی بسیار زیاد است، خاطرنشان کرد: محیط بانی شغلی است که شما در طبیعت و بیابان و از جامعه شهری خیلی دور هستید. محیط بان در طبیعت خودش است و خودش ازاین رو اگر اتفاق یا درگیری با متخلفان رخ دهد شاهدی وجود ندارد تا درباره عامل اصلی و نحوه درگیری شهادت دهد اما با تصویب لایحه پشتیبانی از محیط بانان، آنان با توجه قوانین به کارگیری سلاح اجازه استفاده از سلاح را دارند.
حقوق محیطبانان نسبت به وظایفشان بسیار کم است
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران درباره وضعیت معیشتی محیط بانان با اشاره به اینکه مبحث معیشت مسئله ای درون سازمانی است و بستگی به بودجه و اعتبارات در نظر گرفته شده دارد، اظهار داشت: محیط بانی که یک هفته تا ۱۰ روز در عرصه طبیعی حضور دارد و از خانواده و امکانات شهری دور می شود، اگر در عوض حمایت معیشتی شود و حقوق و مزایایی به او تعلق گیرد، حداقل خانواده اش از آسایش نسبی بیشتری برخوردار می شوند و با مشکلات مالی و اقتصادی دست و پنجه نرم نمی کنند. درچنین شرایطی محیط بان هم با فکری آزاد از این گونه مسائل می تواند با دقت بیشتری به وظایف خود و کاری که به آن عشق و علاقه دارد، عمل کند.

وی افزود: محیط بانی جزو مشاغل سخت در نظر گرفته نمی گردد و با عنایت به وظایف و شرایطی که در مناطق طبیعی خدمت می کنند نسبت به مشاغل دیگر درصد مزایای کمتری دارند. دستمزد محیط بانان نسبت به وظایفی که دارند خیلی پایین است و گاهی به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هم نمی رسد.

زندی اضافه کرد: بیشتر محیط بانان به خاطر عشق و علاقه ای که به کارشان و طبیعت دارند این شغل را قبول کردند و نه بخاطر حقوق و مزایای آن. از سال ۹۶، افزایش ۵۰ درصد حقوق ابلاغ گردید و سال جاری اعمال شد که شرایط را کمی برای محیط بانان بهتر کرد.
کمبود حدود ۲۰ تا ۳۰ نفر محیط بان در استان تهران
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه حالا حدود ۱۹۷ محیط بان در استان تهران فعالیت می نمایند، اظهار داشت: این تعداد محیط بان برای استان تهران کم است و ما حدود ۲۰ تا ۳۰ نفر محیط بان کم داریم تا به استاندارد استان تهران برسیم.

وی افزود: حالا تعدادی سرباز وظیفه نیروی انتظامی در پاسگاه های محیط بانی حضور دارند و به ما کمک می کنند تا در مواقعی که محیط بانان برای گشت و کنترل به عرصه می روند با حضور در پاسگاه های محیط بانی از آن حفاظت کنند. حضور سربازان وظیفه در پاسگاه های محیط بانی تا حدودی خلا نیروهای ما را جبران می کند اما احتیاج به محیط بانان بیشتری در مناطق وجود دارد.

زندی اضافه کرد: سال قبل آزمونی برگزار گردید و حدود ۱۰ نفر محیط بان به نیروهای ما اضافه شدند و مقرر است امسال ۱۰ نفر دیگر هم به نیروهای ما اضافه شوند.


جنس ما محیط بانان به سختی ها عادت دارد، ما زاده شدیم جهت زندگی در شرایط سخت
در ادامه این نشست اسماعیل جعفری - محیط بان قدیمی اداره حفاظت محیط زیست استان تهران که حالا در پارک ملی خجیر خدمت می کند - اظهار داشت: محیط بان همانطور که از نامش بر می آید باید حافظ محیط زیست باشد اما باید به تنهایی این کار را انجام دهد ازاین رو حفاظت از محیط زیست مستلزم یاری، کمک و همکاری مردم است اما متاسفانه در بعضی مناطق مردم به اندازه کافی همیاری نمی کنند.

وی افزود: همکاران بنده با حداقل امکانات و با شرایطی کاملا نابرابر با متخلفان باید از مناطق و عرصه های طبیعی کشور دفاع و با موتورسیکلت، لندکروز متخلفان را تعقیب کنند. من بعنوان یک محیط بان می گویم که همکاران من در کل ایران با حداقل امکانات، حداقل حقوق و مزایا در حال انجام وظیفه هستند.

این محیط بان اضافه کرد: شرایط محیط بانان نسبت به سال های گذشته خیلی بهتر شده و امکاناتی که از سوی سازمان حفاظت محیط زیست اخیرا به ما تزریق شده و حمایت های قضایی که از سوی قوه قضایی صورت گرفته است خیلی به ما کمک و دلگرم کرده است و سبب شده تا ما با شدت بیشتر و بهتری از مناطق حفاظت نماییم.

جعفری ضمن بیان اینکه ما در گذشته تنها بودیم، اظهار داشت: حالا سرهنگ جمشید محبت خانی - فرمانده یگان حفاظت محیط زیست کشور- با یک فرماندهی درست و با شناخت از مشکلاتی که محیط بانان دارند کوشیده تا این مشکلات را برطرف کند.

وی در ادامه عدم آموزش محیط بانان در گذشته را عامل شهادت بیشتر از ۱۴۰ تن از همکاران خود دانست و اظهار داشت: حالا خیلی از همکاران ما کاملا به لحاظ حفاظت از مناطق آموزش دیده اند و دوره های محیط بانی را گذرانده اند. همینطور به لحاظ قضایی ضابط قضایی هستند اما هنوز در زمینه تجهیزات و امکانات خیلی خیلی عقب هستیم.
تغییر نحوه شیفت بندی محیط بانان
جعفری درباره وضعیت شغلی و شیفت کاری محیط بانان اظهار نمود: حالا با حمایت هایی که از جانب سازمان محیط زیست شده است ما به صورت «نصف، نصف» شیفت هستیم. بعنوان مثال به ازای هر ۱۵ روز شیفت کاری، ۱۵ روز استراحت می کنند. با این وجود حقوق و مزایایی که برای ما در نظر گرفته شده است، به ما صدمه می رساند چون هر فردی حتی محیط بان اگر دغدغه تأمین معیشت خانواده اش را داشته باشد، نمی تواند به درستی خدمت کند.

وی افزود: یک مامور محیط زیست با دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان دستمزد ماهانه چه کاری می تواند انجام دهد؟ البته جنس ما محیط بانان به سختی ها عادت دارد. ما زاده شدیم جهت زندگی در شرایط سخت. خانواده های ما هم با تحمل همین سختی ها در کنار ما دارند بار می آیند، خانواده های ما هم محیط بان هستند، دختر من هم یک محیط بان است و همیشه در زمینه های مختلف همچون زباله به من تذکر می دهد.
جان شیرینم در مقابل گلوله است
این محیط بان با اشاره به اینکه حدود ۲۰ سال است که در سازمان حفاظت محیط زیست خدمت می کند، اظهار داشت: قبل از اینکه به شغل شریف محیط بانی رو بیاورم، کار آزاد داشتم با درآمد بسیار مکفی وعالی اما آن شغل را رها کردم و برحسب عشق و علاقه ای که به محیط زیست داشتم، محیط بان شدم.

وی بااشاره به مشکلات معیشتی محیط بانان و خانواده هایشان افزود: دغدغه ما تنها معیشت و درآمد محیط بان است و همه هم می دانند درآمد محیط بانان بسیار کم است. شاید یکی از همکاران من ۱۰۰ هزار تومان بیشتر یا کمتر از من دریافت کند. با این وجود حداقل دستمزد را دریافت می نماییم و توقع داریم دستمزد ما را بالا برند و سختی کار ما را در نظر بگیرند. هیچکس نمی تواند تصور کند من در طول ۲۴ روز در دشت، کوه یا بیابان با چه خطراتی مواجه هستم که اصلا نمی توان آنرا با ریال مقایسه کرد، جان شیرینم در مقابل گلوله است.

جعفری ضمن بیان اینکه معیشت محیط بان حرف اول را می زند، اشاره کرد: نمی خواهیم بگوییم پول، ما اگر فکر پول بودیم محیط زیست، رویارویی با متخلفان شکار و صید و گلوله را انتخاب نمی کردیم. تنها گلوله نیست، شبگذرانی در مناطق یعنی مواجهه با صدها نوع خطر، از امکان مواجهه با انواع حیوانات که بگذریم، احتمال وقوع حوادثی مانند پرت شدن از ارتفاع هم وجود دارد.
خدا هوای ما را دارد
وی در ادامه به بیان یک خاطره از خود پرداخت و اظهار داشت: در یک زمستان سخت در اوایل دهه ۸۰ من و همسرم موفق شدیم با همدیگر یک خودرو به مبلغ ۸ میلیون و ۲۰ هزار تومان تهیه نماییم و این خودرو مایه شادی من و همسرم و فرزندم در زندگی شد.

این محیط بان افزود: نقشه کشیدیم با این ماشین چه نماییم، نخستین سفرمان کجا باشد، ۲۴ اسفند ماه ۸۵ با همسرم تصمیم گرفتیم بامداد اساس را ببندیم بریم پابوس امام رضا، شب ساعت ۳.۵ نصف شب با صدای مهیب انفجار از خواب بیدار شدیم. تنها داشته من، همسر و فرزندم یک خودرو پراید بود که به وسیله یک شخص متخلف شکار و صید به آتش کشیده شد.

جعفری افزود: ظرف حمل بنزین، فندکی که با آن آتش سوزی بوجود آورده بود، مستندات وقوع این جرم بود. منظورم از بیان این خاطره از بین رفتن ۸ میلیون و ۲۰ هزار تومان نیست چون داشته من همسر و فرزندم هستند. بعنوان یک شنونده چه احساسی به شما دست می دهد که زنی آبستن که چندی بعد باید زایمان کند، با چنین حادثه ای مواجه شود؟ این مورد را شخص متخلفی انجام داد که چندی پیش از آن من به سبب شکار غیرمجاز موفق به دستگیری و ضبط سلاح غیرمجازش شده بودم. دو مرتبه چنین پرونده ای را با اوداشتم و او آن شب تصمیم به گرفتن انتقام گرفت. متاسفانه یا خوشبختانه همان شب هم این فرد به سبب بی مبالاتی خودش از ناحیه سر و گردن گرفتار سوختگی شد. این خودرو را من هنوز نگه داشته ام.

جعفری در انتها اظهار داشت: من چه خاطراتی می توانم بعنوان یک محیط بان داشته باشم؟ دغدغه خاطر؟ معیشت؟ این خاطرات من است. شما خودتان تشخیص دهید که خاطرات خوش است یا تلخ. خاطرات خوش من هم این است که همه اش در بیابان هستم و دلم را خوش کرده ام که حامی حیات وحش هستم و همیشه اثرات خوب آنرا در زندگی دیده ام وگرنه من حقوقم را تقدیم شما می کنم و شما تنها یک هفته با آن زندگی کنید، نمی خواهد یک ماه با آن زندگی کنید. این است که خدا هوای ما را دارد.



در آخر این نشست محمد رستگاری- معاون نظارت و پایش محیط زیست استان تهران- درباره شغل محیط بانی اظهار داشت: محیط بانان علاوه بر اینکه وظیفه کمک به حفظ تنوع زیستی عرصه های طبیعی را دارند، دارای وظیفه دیگری هستند که کمتر به آن توجه شده است. آنان در واقع وظیفه اعمال حاکمیت دولت را در این حوزه ها برعهده دارند.

وی در انتها اظهار داشت: عرصه های بزرگی در کشور وجود دارد که هیچ دستگاه اداری یا دولتی در آن حضور ندارند و تنها نشانی که از حاکمیت کشور در آن مناطق دیده می شود یک محیط بان است که منطقه را حفاظت می کند. محیط بان در مناطق ما حدودا باید وظیفه تمام دستگاه ها را انجام دهد. ازاین رو حضور محیط بانان در عرصه ها علاوه بر فوایدی که برای محیط زیست دارد، می تواند کمک های شایسته ای در جهت حفظ کشور کند و این منظری از محیط بانی است که باید به آن توجه بیشتری شود.
مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی کند.
فایل آنرا از اینجا دانلود کنید: video/mp4

1399/04/13
12:09:49
5.0 / 5
1829
تگهای خبر: آب , آموزش , استاندارد , بارندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است