مجله مهر پای صحبت یك فعال محیط زیست؛

سفر اربعین را بدون پسماند تجربه کنید

سفر اربعین را بدون پسماند تجربه کنید

حیوان خانگی بگیر: تا حالا فکر کردید چقدر زباله در مراسم اربعین تولید می شود؟ وظیفه کیست که از تولید این همه زباله جلوگیری کند؟ خود ما! مجله مهر امروز پای صحبت کسی نشسته است که تجربه اربعین بدون پسماند دارد.



خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: پیاده روی اربعین پر از لحظات زیبا و خاطره انگیز است. خیلی از ما از این سفر خاطرات بی نهایت دلپذیری داریم که در عمق وجودمان ریشه کرده اند. اما تا حالا فکر کرده اید می توانیم اربعین بهتر و سالم تر و زیباتری هم داشته باشیم؟ امروز سراغ شیما ابوطالبی رفته ایم که تجربه خاصی از اربعین دارد و معتقد می باشد باید همه کسانی که در مراسم اربعین شرکت می کنند این تجربه را به دست بیاورند؛ اربعین بدون پسماند!
دین ما محیط زیستی ترین دین دنیاست
من شیما ابوطالبی هستم، متولد ۷۲ در شهر اصفهان. رشته تحصیلی ام معماری است ولی کارهایی که می کنم حدودا ارتباطی با رشته ام ندارد. سه سالی است که مسأله محیط زیست برایم جدی تر شده است و درباره ی آن تا در توانم کنشگری می کنم. نگاه من به محیط زیست هم دینی است؛ یعنی فکر می کنم دین ما یکی از محیط زیستی ترین ادیان جهان است و ما به این پس از دین اسلام کاملاً بی توجه هستیم.
امانت دار خوبی برای زمین نبوده ایم
من قبلاً بسیار کم و محدود به تفکیک زباله و استفاده محدود از پلاستیک توجه داشتم اما اوج فعالیت و دغدغه ام از سه سال پیش آغاز شد. ماه رمضان بود که با خواندن یک مقاله درباره ی محیط زیست نسبت به این حوزه چشمم باز شد. وقتی آن مقاله را خواندم میخکوب شدم. توی این مقاله نوشته بود که زمین امانت خدا در دست ماست و از آنجائیکه امانت داری یکی از ارکان و ارزش های مهم دین ماست، باید نسبت به محیط زیست توجه بیشتری داشته باشیم. آنجا بود که من متوجه شدم که ما نسبت به زمین امانت داری خوبی نبوده ایم. همان یک جمله من را قفل کرد و حالم بد شد. خب من آدم مذهبی هستم و همیشه درباره ی امام زمان (عج) دغدغه داشته ام. بدین سبب همیشه دوست داشتم که یک «منتظر» باشم و برای ظهور حضرت تلاش کنم. ولی با خواندن این مقاله همه این شعارها و ادعاهایی که داشتم روی سرم خراب شد و دیدم چندان هم منتظر نیستم. چون در روایات گفته شده که شیعیان ما با گناهان شان ظهور ما را عقب می اندزند.
آلودگی های خشکی و دریا فساد در زمین نیست؟!
هرچقدر پیش تر رفتم و بیشتر خواندم دیدم چقدر در آیات و روایات درباره ی محیط زیست و رعایت حال طبیعت سفارش و تاکید داریم. بطورمثال آیه ۲۵۰ بقره از بین بردن زمین ها را یکی از مصادیق فساد روی زمین بیان می کند. با این توصیف بسیاری از ما داریم در زمین فساد می کنیم؛ چون با رفتارمان در قبال طبیعت آنرا داریم به نابودی می کشانیم. خیلی وقت ها ما فساد در زمین را به گناه های ظاهری محدود می نماییم اما «ظهر الفساد فی البر و البحر» می تواند همین فجایع محیط زیستی باشد که ما داریم رقم می زنیم. آلودگی های خشکی و دریا یکی از مصادیق همین آیه است. توی سبک زندگی و مشاغل مان از این مصادیق زیاد داریم. وقتی من با این واقعیات آشنا شدم، حالم از نوع دین داری خودم که سطحی بود بد شد و پس از آن بود که اهتمام کردم نسبت به محیط زمین دغدغه بیشتری داشته باشم.



مسلمانان باید درباره ی محیط زیست پیشرو باشند
حضور مذهبی ها باید در زمینه محیط زیست خیلی بیش از اینها باشد. نه فقط در کشور خودمان بلکه باید در جهان نیز جریان ساز باشیم، چونکه در منابع دینی ما صحبت های بسیاری درباره ی محیط زیست شده است. اگر ادعای تشیع داریم باید این ادعاها را در عمل نشان بدهیم. ما مسلمانان باید درباره ی محیط زیست خیلی آگاه تر و پیشروتر باشیم ولی متأسفانه این طور نیست. الآن هم خیلی از فعالین محیط زیستی کسانی هستند که به آنها در عرف رایج مذهبی نمی گوییم.
توبه محیط زیستی من!
خلاصه به خاطر این حرف ها، پس از ماه رمضان سه سال قبل از نظر زیست محیطی توبه کردم. به خدا گفتم من این مسائل را نمی دانستم و پس از آن اهتمام کردم از صدمه ای که می زنم جلوگیری کنم و دیگران را هم آگاه کنم. بطورمثال اهتمام کردم در زندگی شخصی خودم «پسماند صفر» را شروع کنم. پسماند صفر یک نوع سبک زندگی بدون زباله است که در ایران توسط خانم «آیه حمداوی» شروع و درباره ی اش جریان سازی شده است. صفحه ایشان را دنبال کردم و تلاش کردم آموزه هایی که می دهند را در زندگی خودم پیاده کنم. برخی از رفتارها را از همان فردای «توبه محیط زیستی» ام شروع کردم و بعضی ها را به مرور اضافه کردم. از نخستین کارهایم این بود که به هیچ وجه موقع خرید و بیرون رفتن پلاستیک نگیرم. همین طور ظرف های یکبار صرف را کاملاً کنار گذاشتم و برای آنها یک جایگزین پایدار پیدا کردم.
افطاری بدون پسماند و تجربه لذت بخش شستن ظرف ها!
نقطه عطف ام یک افطاری بود که حدود ۱۵۰ نفر از اقوام مان در یک «شب قرآن» دور هم جمع بودند و من مدیریت افطاری آن شب را به عهده گرفتم. ظرف کرایه کردیم، سفره مشمایی از اقوام گرفتیم و لیوان شیشه ای تهیه کردیم. کل افطاری را در ظروف پایدار به میهمان ها دادیم. پس از خوردن افطاری هم با خانم ها رفتیم ظرف ها را شستیم و حال و هوای خوبی رقم زدیم. از آن به بعد من همیشه توی کیفم یک لیوان شخصی، یک قاشق و چنگال و نی فلزی همراهم دارم تا استفاده از ظروف یک بار مصرف را به کمترین حد برسانم. اگر جایی بخواهم چای یا شربت و آبمیوه بخورم از لیوان خودم استفاده می کنم و توی خریدها هم تا جایی که امکان داشته باشد محصولاتی می خرم که کمترین پلاستیک و مواد دورریز را داشته باشند. الآن در بعضی شهرها فروشگاه های پسماند صفر افتتاح شده که زندگی بدون پسماند را خیلی آسان تر می کند؛ چونکه بسیاری از اقلام مورد نیاز را بدون هیچ پلاستیک و دورریزی به فروش می رسانند. امیدوار هستم به زودی در اصفهان هم فروشگاه پسماند صفر افتتاح شود تا در تهیه اقلام مورد نیاز مشکلی نداشته باشیم.
ده روز سفر اربعین هیچ زباله ای تولید نکردم!
تا حالا دو بار قسمت شده که من به سفر اربعین بروم. یکبار که پیش از تحول محیط زیستی من بود و یکبار پس از آن. چهار سال پیش بود که من هم مثل بقیه سفر کردم و از ظرف های یک بار مصرف و آب های معدنی استفاده کردم. اما دفعه دوم که به اربعین رفتم اهتمام کردم چیزهایی که درباره ی پسماند صفر یاد گرفته بودم را در اربعین پیاده کنم. کسانی که به اربعین رفته اند می دانند که آنجا چقدر پسماند تولید می شود. بعضی موکب ها زباله ها و پسماندهایی که دارند را در همان خندقی که کنار جاده نجف تا کربلا است دفن می کنند و روی آن خاک می ریزند. اگر کسی توجه کند می بیند که پسماند سالهای قبل هم توی کانال ها هستند و بصورت لایه لایه روی هم تلنبار شده اند. من اهتمام کردم به این پسماند زباله بیشتری اضافه نکنم؛ برای همین در مسافرت دومم به اربعین دو تا ظرف دردار با خودم بردم، به اضافه بطری آب و لیوان و یک قاشق کوچک. سفر من ده روز طول کشید و من در این ده روز هیچ زباله و پسماندی تولید نکردم و برخلاف انتظارم تجربه راحتی هم بود. چون برعکس روضه ها و هیأت های ایران که محل کشیدن غذا از موکب و محل روضه جدا است، در اربعین دیگ های غذا کنار همان مواکب است؛ بدین سبب من می توانستم غذا را با ظرف خودم دریافت کنم. نوشیدنی هم همینطور؛ توی لیوان خودم آب و چای و شربت می گرفتم. این طوری توی ده روز هیچ لیوان یکبار مصرفی استفاده نکردم.



اربعین؛ بهترین فرصت برای شروع زندگی بدون پسماند
پسماند اصلی در اربعین همین ظرف های غذا و خوردنی است. اگر بتوانیم همین ها را مدیریت نماییم شاید هشتاد نود درصد زباله های اربعین حذف شوند. کاری هم ندارد؛ هرکسی به اندازه خودش ظروف مورد نیازش را با خودش ببرد و پس از هربار مصرف بشورند. این طوری بهداشت شان هم بیشتر رعایت می شود؛ چون ظروف پلاستیکی هم بسیار دست به دست شده اند و مشخص نیست کجا انبار شده اند و هم این که وقتی توی آنها غذای گرم و نوشیدنی گرم می ریزید واکنشی از خودشان بروز می دهند که برای سلامتی مضر است. واقعاً حیف است که ما در این اجتماع بزرگ و نورانی شرکت نماییم و بعد زمین را آلوده نماییم. به نظرم مراسم اربعین بهترین فرصت برای تمرین زندگی بدون زباله است؛ چونکه آنجا زمینه این کار را دارد و می توانیم با ظروف خودمان غذا را دریافت نماییم.
شما هم اربعین بدون پسماند را تجربه کنید!
ما می گوئیم «اربعین تمدن ساز». اگر بخواهیم تمدن ساز شویم باید به همه ابعاد تمدن سازی دقت کنیم و یکی از مهم ترین ها هم حوزه محیط زیست و فرهنگ سازی و تولید دانش در این حوزه می باشد. اگر بتوانیم در اربعین حرف مان را به زبان های مختلف و خطاب به ملت های مختلفی که به اربعین می آیند برسانیم، کار بزرگی کرده ایم. برای همین است که می گویم اربعین فرصت بی نظیری برای فرهنگ سازی است؛ چون از زبان ها و ملت ها و اقوام مختلف در آن حضور دارند. گاهی با یک کار ساده مثل چسباندن پیکسل محیط زیستی روی کوله با عنوان «من زباله تولید نمی کنم» یا «من اربعین بدون پسماند را تجربه می کنم» می توانیم با دیگران ارتباط بگیریم. یکی دیگر از کارها این است همه کسانی که «اربعین بدون پسماند» دارند یک هشتگ اختصاصی داشته باشند و خاطرات شان را با دیگران به اشتراک گذارند. رسانه هایی مثل شما هم می توانند کمک خیلی زیادی در این فرهنگ سازی داشته باشید و من هم همینجا از شما ممنونم که خودتان سراغ من آمدید تا درباره ی این مساله صحبت نماییم. حقیقت این است که اربعین بدون پسماند هنوز خیلی ناشناخته و غریب است، و کمک شما می تواند این روند را تسریع کند. انشاالله بتوانیم این دغدغه را عمومی تر نماییم و در سال های آتی شاهد باشیم که همه زوار اربعین «اربعین بدون پسماند» را در برنامه خودشان قرار بدهند.


منبع:

1401/06/10
10:16:49
5.0 / 5
412
تگهای خبر: آب , بهداشت , تولید , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است