معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست خبر داد

تراکم استثنایی قوچ و میش در کشور

تراکم استثنایی قوچ و میش در کشور

به گزارش حیوان خانگی بگیر، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار داشت: خوشبختانه اصل حفاظت که نگهداشت ذخایر ژنی پارک های ملی سرخه حصار و خجیر بوده محقق شده است ولی مشکلات خاصی که در زمینه تعارضات نیز وجود دارد باید به شکل ویژه ای مورد توجه، بررسی و دستورکار پیگیری قرار گیرد.



به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از ایسنا حسن اکبری در بازدید روز گذشته از بخش هایی از مجموعه حفاظتی جاجرود، با اشاره به این که باوجود همه تنگناهایی که به سبب برخی تعارضات وجود دارد، وضعیت حیات وحش در این منطقه مناسب می باشد، اظهارکرد: تراکم قوچ و میش واقعا در کشور استثنایی است و بخش عمده ای از ذخایر ژنی اینگونه باارزش را ما باید در استان تهران و در این منطقه شاهد باشیم.

وی با اعلان اینکه وضعیت آب منطقه به سبب وجود چشمه ها خوشبختانه هم اکنون مطلوب است، اضافه کرد: به لحاظ رویشی هم منطقه از ظرفیت بالایی برخوردارست اما متاسفانه خشکسالی امسال بر پوشش گیاهی مناطق تاثیر گذار بوده است و اندک نگرانی برای تغذیه حیات وحش درزمستان پیش رو وجود دارد.

اکبری افزود: با توجه به این که این منطقه قدمت زیادی دارد و از با سابقه ترین مناطق حفاظت شده کشور است، پاسگاه های محیط بانی منطقه نیازمند توجه بیشتری هستند که این مساله در دستورکار پیگیری ستاد سازمان و استان تهران بمنظور برخورداری از شرایط مناسب قرار دارد.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از سخنان خود در حاشیه این بازدید، اشاره کرد: ما باید بتوانیم ظرف دو سال آینده کل شبکه بی سیم را در زمینه محیط زیست و مناطق فعال نماییم و این هم یکی ازضروریات تمام مناطق تحت مدیریت به خصوص دراستان تهران است چونکه عمدتا این مناطق کوهستانی بوده و بعضاً با مشکلاتی مواجهند.

وی با اشاره به اینکه، به لحاظ حریق هم این منطقه حساس است و باید تمهیدات لازم اندیشیده شود تا لطمه کمتری به آن وارد شود، اظهار داشت: با توجه به این که عمده رویش منطقه رویش فصلی است، زمان هایی که رویش زیاد است و با فصل گرما گرفتار خشکی می شود، می تواند احتمال حریق هم بالا باشد و در این خصوص گردشگران و طبیعت دوستان باید دقت ویژه ای داشته باشند.

اکبری با قدردانی از حفاظت شبانه روزی محیط بانان که توانسته اند در کنار بزرگترین مرکز جمعیتی کشور چنین جمعیت قابل توجهی از گونه باارزش قوچ و میش را نگهداری کنند، اشاره کرد: نکته ای که وجود دارد این است که جمعیت قوچ و میش منطقه کنترل کننده طبیعی ندارد و این یک تهدید است که حساسیت ها و لطمه های خاص خودش را هم دارد.

وی بروز بیماری و مشکلات دیگر حاصل از تراکم بالای جمعیتی قوچ و میش مانند کوچ حیات وحش به خارج از زیستگاه ها یا بیماریها و دیگر مورادی که می تواند به جمعیت لطمه بزند را همچون این تهدیدات برشمرد و افزود: باید در این مورد بررسی و مطالعه لازم صورت گیرد که آیا تکمیل حلقه های زنجیره غذایی مخصوصاً به سمت طعمه خواران بزرگ امکان پذیر است یا نه، و یا از طرفی آیا شرایط منطقه طوری است که ما بتوانیم طعمه خواران بزرگی مانند پلنگ را به منطقه برگردانیم، که اگر اینطور مطالعات جواب دهد، می تواند یک اقدام باارزش برای تکمیل زنجیره غذایی منطقه باشد و یک کنترل کننده طبیعی برای جمعیت قوچ و میش در منطقه وجود داشته باشد تا گرفتار لطمه های بعدی نشویم.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست همین طور در بازدید از منطقه حفاظت شده ورجین با اعلان اینکه بطور کلی ورجین منطقه ای متفاوت از بقیه مناطق حفاظت شده است، اظهارکرد: تعارضات، ساخت و ساز، جاده سازی و حضور انسان بصورت نقطه ای با زیستگاه های طبیعی منطقه درهم تنیده است.

وی ادامه داد: ارتفاعات و قله های با ارتفاع بالا و برفگیر و با شیب زیاد موجب می شود با شروع فصل سرما حیات وحش به ناچار از ارتفاعات پایین بیایند و درنتیجه دامنه ها، حاشیه روستاها و مزارع را جهت زندگی انتخاب کنند. این دست و پنجه نرم کردن حیات وحش با مستثنیات و جوامع محلی و همینطورعابران جاده های منطقه، مشکلات خاص خودش را دارد و بعضاً حفاظت را دشوار می کند و زحمت دو چندانی برای محیط بانان و مسئولان منطقه و شهرستان دارد.

اکبری افزود: از جانب دیگر مسئله تعارضات، تصرفات و مقابله با تصرفات و زمین خواری یکی از اشکالات و مسائل طاقت فرسایی است که در این منطقه کار محیط بانان را خیلی سخت می کند. خوشبختانه مردم روستاهای این مناطق و ساکنان اطراف آن در رعایت حقوق حیوانات پیشگام هستند. بااینکه تخلفاتی هم در زمینه شکار و صید وجود دارد اما در مجموع اگر همکاری جمعی مردم در امتداد حفظ حیات وحش و ایفای نقش مسئولیت های اجتماعی نبود ما هیچ گاه امروزه شاهد این جمعیت حیات وحش در مناطقی مانند ورجین و مجموعه حفاظتی جاجرود نبودیم.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست اشاره کرد: بطور قطع انتخاب مجموعه حفاظتی جاجرود که دو پارک ملی را در بر می گیرد و ادامه حفاظت آن به عنوان یک رویشگاه و یک ذخیره گاه ژنی مهم در کنار شهر تهران یک فرصت کم نظیر و استثنایی است.

اکبری اظهار داشت: شهر تهران از هر طرف توسعه پیدا کرده و چهره طبیعت کاملا به هم خورده است، با این وجود می بینیم در شرق تهران این مجموعه حفاظتی وجود دارد که نقش یک تنفس گاه طبیعی را برای شهر تهران بازی می کند و توانسته ذخایر ژنی و رستنی های اطراف محدوده تهران را به شکل حدودا طبیعی حفظ کند و این بسیار باارزش است و بطور قطع می تواند برای آینده و نسل آینده هم یک میراث بسیار خوبی باشد.
امکانات موجود برای صیانت از طبیعت کافی نیست
علیرضا مزینانی - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران - نیز در حاشیه این بازدید اظهارکرد: هدف از این بازدید ارائه گزارشی از وضعیت مناطق تحت مدیریت به معاونت طبیعی سازمان، بیان پاره ای از مشکلات و مسائل موجود در این مناطق و هم افزایی و هم اندیشی برای حل این مسایل بود.

وی با اشاره به این که اولویت کاری در زمینه محیط زیست طبیعی استان تهران، ارتقای ضریب حفاظت مناطق و برطرف نمودن مشکلات مربوط به زیستگاه های حیات وحش است، اظهار داشت: جلساتی برای کاهش تعارضات در مناطق با مسئولان و نهادهای ذیربط برگزار شده و مجموعه مدیریت محیط زیست استان تهران امیدوار است که این جلسات نتیجه بخش باشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با اشاره به ضرورت و حساسیت صیانت از منابع آبی و حوضه های آبریز استان همچون سدهای ماملو، لتیان، ماملو و رودخانه جاجرود اضافه کرد: از موضوعات دیگری که در اولویت برنامه های استان قرار دارد، رسیدگی به وضعیت پاسگاه های محیط بانی و انجام اقدامات لازم برای افزایش ظرفیت کمی و کیفی محیط بانان و ماموران اجرائیست.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران برخورداری از امکانات به روز در امر حفاظت را در کاهش مشکلات مربوط به کنترل و پایش مناطق تحت مدیریت مهم دانست و اشاره کرد: تلاش محیط بانان برای بقا و صیانت از حیات وحش و برخورد با تصرفات غیرقانونی و انجام سایر ماموریت ها قابل ستایش است اما نکته ای که وجود دارد این است که عده و امکانات موجود جوابگوی همه مسایل نیست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست مزینانی در آخر اشاره کرد: اهمیت موضوعات حوزه طبیعی در استان تهران اساسا کمتر از موضوعات محیط زیست انسانی نیست و در این خصوص نیازمند توجه بیشتر و حمایت مالی و پشتیبانی از طرف سایر دستگاه های مسئول و متولی است.




1401/08/14
13:48:37
5.0 / 5
281
تگهای خبر: آب , بازی , بیماری , حفاظ
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است