آیا 2023 گرم ترین سال در تاریخ جهان خواهد بود؟

آیا 2023 گرم ترین سال در تاریخ جهان خواهد بود؟

به گزارش حیوان خانگی بگیر، انگلیس، ویتنام، لهستان، اسپانیا، چین، لتونی، میانمار، پرتغال، بلاروس، هلند، تایلند و... تنها بعضی از کشورهایی هستند که رکوردهای دمایی در آنها امسال میلادی (۲۰۲۳) شکسته شده است.


به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از europeansting، در تاریخ چهار ژوئیه (ماه جاری میلادی)، سیاره زمین گرمترین روز خویش را با میانگین دمای جهانی ۱۷.۱۸ درجه سانتی گراد تجربه نمود. این دما، رکورد ۱۷.۰۱ درجه سانتی گراد روز پیش از آنرا شکست.
همینطور آخرین یافته های «سازمان جهانی هواشناسی» (WMO) نشان داد که ماه ژوئن ۲۰۲۳ (ماه گذشته میلادی) که ۱۲ روز پیش به پایان رسید، گرمترین ماه تاریخ بود و متوسط دمای جهان در ارتفاع دو متری از سطح کره زمین به ۱۶/۸۸ درجه سانتی گراد رسید که بی سابقه است.
این گرما در ماه کنونی (ژوئیه) ادامه یافته است که معمولاً گرمترین ماه سال است.
علاوه بر این، گرمترین دمای آب در اقیانوس اطلس شمالی ثبت شده و میزان یخ های قطبی در اقیانوس منجمد جنوبی به کمترین حد خود رسیده است.
در عین حال، بر مبنای اطلاعات ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده (NOAA)، نیمکره جنوبی هم گرم ترین ماه آوریل و گرم ترین ماه تاریخ خویش را تجربه کرده است.
همینطور بر مبنای داده های رسمی، سالجاری میلادی شاهد دومین و گرم ترین مارس در تاریخ جهان بوده است.

گستره وسیعی از زمینهای شمال آفریقا، جنوب غرب روسیه و بیشتر آسیا، جایی که خیلی از رکوردهای جدید دمای بالا در ماه مارس ثبت شده اند، بسیار گرمتر از حد متوسط ​​بوده است.
دماهای بالاتر از حد متوسط ​​نیز در شمال شرقی آمریکای شمالی، آرژانتین و کشورهای همسایه و همینطور در قسمت بزرگی از استرالیا و قطب جنوب به ثبت رسیده است.
تغییرات اقلیمی نقش مهمی را در گرمایش زمین ایفا می کند. در همین حال عامل مهم دیگر بازگشت پیشبینی شده پدیده آب و هوایی ال نینو است. سازمان جهانی هواشناسی (WMO) می گوید این ترکیب مقرر است دمای جهانی را به رکورد جدیدی در پنج سال آینده برساند در حالیکه کارشناسان آب و هوایی اظهار کرده اند که این اتفاق می تواند امسال میلادی یا سال آینده میلادی (۲۰۲۴) رخ دهد.
در این پدیده اقلیمی، بادهایی که معمولاً آب های گرم اقیانوس آرام را به غرب سوق می دهند، ضعیف می شوند. این شرایط، امکان حرکت آب گرم به سمت شرق و پراکنده شدن آن در بخش بزرگی از اقیانوس را فراهم می آورد. بدین سان رطوبت هوا در این بخش ها بیشتر می شود که چرخه های معمول جوی در اطراف جهان را تغییر می دهد.

پیش از این گرم ترین سال ثبت شده در جهان سال ۲۰۱۶ بوده است، زمانیکه یک ال نینوی قوی رخ داد.
اخطار دبیرکل سازمان ملل در رابطه با روند تغییرات اقلیمی به دنبال ثبت گرم ترین روزهای جهان طی هفته ای که گذشت، دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که روند تغییرات آب و هوایی در جهان خارج از کنترل است.
به گزارش روزنامه گاردین، «آنتونیو گوترش» ضمن اشاره به شکسته شدن رکوردهای دمایی جهان در ایام دوشنبه و سه شنبه هفته گذشته اظهار داشت: اگر در به تعویق انداختن اقدامات کلیدی مورد نیاز پافشاری نماییم، فکر می کنم به سمت وضعیت فاجعه باری حرکت می کنیم؛ همانطور که دو رکورد اخیر دما نشان داده است.
کارشناسان معتقدند که تغییرات اقلیمی درحال رسیدن به نقاط ناشناخته ای است و افزایش دمای جهانی همراه با پدیده ال نینو منجر به ثبت رکوردهای جدیدی خواهد شد.
یک استاد علوم جوی، اقیانوسی و زمینی در دانشگاه «مریلند» در اینباره اظهار داشت: در این هفته دما در اقیانوس و بخصوص در اطراف قطب جنوب غیرمعمول بوده است.

گرم شدن هوا امکان دارد منجر به افزایش ریسک بیماری هایی مانند آنفلوآنزای مرغی در قطب جنوب شود که نتایج مخربی برای پنگوئن ها و سایر جانوران در منطقه خواهد داشت.
خطرات رویدادهای شدید آب و هوایی برای سلامت انسان «تدروس آدهانوم قبریسوس»، دبیر کل سازمان جهانی بهداشت (WHO) هم به تازگی اظهار داشت: سازمان جهانی بهداشت انتظار دارد که در ماههای آینده رویدادهای آب و هوایی شدید همچون امواج گرما، سیل و توفان در سطح جهانی آغاز شود.
به گزارش اسپوتنیک، او همینطور اظهار نمود: روز دوشنبه هفته قبل، جهان گرم ترین روز خویش را ثبت نمود. در ماههای آینده هم ما انتظار داریم که مجموعه ای از رویدادهای شدید آب و هوایی همچون خشکسالی، سیل، توفان و موج گرما که همگی به سلامت انسان صدمه می زنند، رخ دهند.

دبیر کل سازمان جهانی بهداشت اضافه کرد: خشکسالی پایدار در شاخ آفریقا الان سبب گرسنگی، افزایش مهاجرت و بیماری ها شده و خدمات بهداشتی محلی را به میزان قابل توجهی تحت فشار قرار داده است.
وی اظهار داشت: سال جاری حدودا ۶۰ میلیون نفر در هفت کشور در منطقه شاخ آفریقا یعنی جیبوتی، اتیوپی، کنیا، سومالی، سودان جنوبی، سودان و اوگاندا با ناامنی غذایی مواجهند.
به گزارش سایت اطلاع رسانی آژانس حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا، تغییرات اقلیمی بر غذایی که می خوریم، هوایی که تنفس می نماییم، آبی که می نوشیم و مکان هایی که ما از آنها بعنوان سرپناه استفاده می نماییم، تأثیر می گذارد.
تغییرات اقلیمی همینطور می تواند با تشکیل دگرگونی در فراوانی یا شدت رویدادهای شدید آب و هوایی و انتشار آفات و بیماری های خاص، بر سلامت و رفاه افراد تاثیر بگذارد.
به قول کارشناسان، تغییرات آب و هوایی از دو طریق بر سلامت افراد تاثیر می گذارد:
- با تغییر در شدت یا فراوانی مشکلات سلامتی که افراد هم اکنون با آن مواجه هستند
- با تشکیل مشکلات بهداشتی جدید یا پیشبینی نشده برای افراد
اثرات تغییرات آب و هوایی بر سلامتی شامل بیماری های تنفسی و قلبی، بیماری های در رابطه با آفات مانند بیماری لایم و ویروس نیل غربی، بیماری های در رابطه با آب و غذا و جراحات و مرگ ومیر است. تغییرات آب و هوایی همینطور با افزایش جرایم خشن و به صورت کلی کاهش سلامت روان مرتبط می باشد.

جوامع انسانی امکان دارد به صورت همزمان یا در مراحل مختلف زندگی با چندین مورد از نتایج تغییرات اقلیمی مواجه شوند.
سال قبل هزاران نفر در اروپا قربانی گرمای شدید شدند بر مبنای آخرین گزارش دو موسسه فرانسوی و اسپانیایی در تابستان سال قبل میلادی (۲۰۲۲) بیشتر از ۶۰ هزار نفر در اروپا بر اثر گرما جان خویش را از دست داده اند.
به گزارش یورونیوز، نشریه «نیچر مدیسن» در گزارشی ضمن اشاره به این مورد خواهان تلاش مضاعف برای مقابله با امواج گرمای پیش رو شده است.
برآوردهای انجام شده توسط کارشناسان موسسه فرانسوی تحقیقات سلامت و موسسه سلامت جهانی «بارسلون» نشان داده است که بدون واکنش موثر، این قاره تا سال ۲۰۳۰ میلادی با بیشتر از ۶۸ هزار مرگ مازاد ناشی از گرما در تابستان و بیشتر از ۹۴ هزار مرگ تا سال ۲۰۴۰ میلادی مواجه خواهد شد.
تابستان سال قبل میلادی گرم ترین تابستان ثبت شده در اروپا بود که با موج گرمای بی سابقه رکورد دما، خشکسالی و آتشسوزی جنگلها را شکست.

کارشناسان داده های دمای هوا و مرگ و میر ناشی از آنرا برای دوره زمانی ۲۰۱۵-۲۰۲۰ در ۸۲۳ منطقه از ۳۵ کشور اروپایی با جمعیتی بالغ بر ۵۴۳ میلیون نفر، تحلیل و بررسی کردند. سپس آنها توانستند مدلهای اﭘﻴﺪﻣﻴﻮﻟﻮژﻳک برای پیشبینی مرگ و میر ناشی از گرما را برای هر منطقه و هر هفته از تابستان سال قبل ایجاد کنند. در مجموع این تحلیل و بررسی نشان داده است که مابین ۳۰ مه تا چهار سپتامبر سال قبل میلادی، ۶۱ هزار و ۶۷۲ مرگ ناشی از گرما در اروپا رخ داده است. بیشترین میزان این مرگ و میر هم در ایتالیا، یونان، اسپانیا و پرتغال بوده است.
در این زمان، موج گرمای بی سابقه ای بین ۱۸ تا ۲۴ ژوئیه رخ داد که طی آن در مجموع ۱۱ هزار و ۶۳۷ مورد مرگ ناشی از گرمای بیش از اندازه اعلام شده است. «ایچم آچباک»، یکی از نویسندگان این تحلیل اظهار داشت که «این تعداد مرگ و میر، رقم بسیار بالایی است.»
این گزارش می افزاید: انسان ها، سیاره زمین را حدود ۱.۱ درجه سانتی گراد گرم کرده اند اما در اروپا، دمای هوا حدودا دو برابر میانگین جهانی افزایش پیدا کرده است. اگر دولت ها از مردم در مقابل هوای گرم تر محافظت نکنند و گازهای گلخانه ای کمتری منتشر نشود، موج گرما حتی مرگبارتر هم خواهد شد.
بدن انسان تا چه اندازه می تواند گرما را تحمل کند؟ بر مبنای مطالعه ای که به تازگی توسط کارشناسان دانشگاه «روهمپتون» انگلیس انجام شد، بدن انسان دارای یک آستانه «دمای بحرانی بالا» است و بعد از آن انسان گرفتار برخی علایم همچون گیجی می شود.
به قول متخصصان، انسان می تواند حداکثر دمای بین ۴۰ تا ۵۰ درجه سانتی گراد را تحمل کند اما بعد از رسیدن به این دما، بدن یک وضعیت «استرس گرمایی» را تجربه می کند؛ وضعیتی که سبب گیجی، حالت تهوع، سرگیجه، سردرد و غش می شود و اختلالات جدی در فعالیتهای بدن به وجود می آید.
«متیو پترسون»، پژوهشگر فوق دکترا در رشته فیزیک آب و هوا در دانشگاه «آکسفورد» می گوید: طی چند دهه گذشته، دما در اروپا نسبت به شرایط قبل از صنعتی شدن حدود دو درجه افزایش پیدا کرده است و این تقریبا دو برابر میانگین جهانی است.
- کارشناسان چگونه حداکثر دمای قابل تحمل توسط بدن را کشف کردند؟
پروفسور «لوئیس هالسی»، متخصص دانشکده زندگی و سلامت در دانشگاه «روهمپتون» که در این تیم تحقیق حضور داشت، می گوید که او و همکارانش برای پیدا کردن حداکثر دمای قابل تحمل توسط بدن، ایمنی کسی را به خطر نینداخته اند.
او ضمن اشاره به آزمایشی که در سال ۲۰۲۱ میلادی روی چهار مرد و سه زن انجام شد، می گوید: ما برای رسیدن به نتیجه، افزایش سرعت متابولیسم در بدن را ثبت کردیم. سرعت متابولسیم در بدن هر انسان نشان داده است که بدن هر فرد برای ادامه کار، چقدر انرژی مصرف می کند؟

وقتی هوا گرم است، بدن ما به راه های مختلفی برای خنک کردن و کاهش دمای درونی خود متوسل می شود؛ همچون تعریق و افزایش سرعت حرکت خون در نزدیکی پوست.
هالسی و همکارانش دریافتند که وقتی هوا گرم است، سرعت متابولیسم یا همان سرعت سوخت و ساز بدن هم افزایش خواهد یافت که به نوبه خود سبب افزایش دمای بدن می شود؛ با این وجود بدن تنها زمانی داغ می شود که اختلال در عملکردهای آن آغاز شود.
به قول پروفسور هالسی، میزان این داغی هم «در هر شخصی متفاوت است» و واکنش افراد به گرما، می تواند بسته به سن، جنس و شرایط پزشکی هر فرد متفاوت باشد.
او می گوید: سرعت متابولیسم در بدن بعضی از افراد تا ۴۰ درجه افزایش نمی یابد اما در ۵۰ درجه افزایش خواهد یافت.
او می افزاید: تمام تلاش بدن اینست که دمای مرکزی خویش را تغییر ندهد و به صورت کلی اگر این دما یک یا دو درجه افزایش یابد، صدمه ای به بدن اغلب مردم وارد نمی گردد. به صورت مثال دمای مرکزی بدن بعضی از دوندگان ماراتن تا ۴۲ درجه افزایش خواهد یافت که به سبب دویدن در یک محیط گرم بوده است... اما حتی دوندگان ماراتن هم در دمای ۴۴ درجه احساس ناراحتی می کنند و دیگر انعطاف پذیر نیستند. نوزادان و افراد مسن از صدمه پذیرترین افراد در مقابل گرمای شدید هستند، چونکه سیستم قلبی عروقی هر دو به خوبی به دمای بالا پاسخ نمی دهد.
- وقتی بدن شما بیش از اندازه گرم می شود، چه اتفاقی می افتد؟
پروفسور هالسی می گوید: وقتی بدن شما بیش از اندازه گرم شود، ماهیت پروتئین های بدن آغاز به تغییر می کند و عملکردشان متوقف می شود و رشته های عصبی هم به خوبی کار نمی کنند.
این وضعیت روی قلب تاثیر می گذارد چونکه قلب به خودی خود یک عضله است و شرایط فوق می تواند منجر به ایجاد یک ریتم غیرطبیعی در فعالیت قلب شود و در نتیجه خون به صورت موثر در سرتاسر بدن پمپاژ نشود و در نهایت سطح اکسیژن در بدن کاهش پیدا کند.
اگر سطح اکسیژن بخصوص در مغز کاهش پیدا کند، آنگاه فرد به شکل جدی گرفتار مشکل خواهد شد و گاه این وضع به مرگ می انجامد.
پروفسور هالسی تاکید می کند: در دنیایی که درحال گرم شدن است، یافته های آنها در رابطه با حداکثر دمای قابل تحمل توسط هر فرد، ارزش زیادی دارد.




منبع:

1402/04/21
20:27:21
5.0 / 5
304
تگهای خبر: آب , اقلیم , اقیانوس , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است