انواع آلودگی هوا
حیوان خانگی بگیر: آلاینده های هوا به دو گروه آلاینده های اولیه و آلاینده های ثانویه تقسیم بندی می شوند كه هر یك خصوصیت ها و خصوصیات متفاوتی دارد، همینطور مواد آلاینده هوا را می توان در پنج گروه تقسیم بندی كرد.
به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از ایسنا، آلودگی هوا عبارت است از وجود هر نوع آلاینده اعم از جامد، مایع، گاز و یا تشعشع پرتوزا و غیرپرتوزا در هوا به تعداد و در مدت زمانی كه كیفیت زندگی را برای انسان و دیگر جانداران به خطر اندازد و یا به آثار باستانی و اموال خسارت وارد كند.
تعریف آلاینده های اولیه و ثانویه
بر اساس گزارش شركت كنترل كیفیت هوای تهران آلاینده های اولیه، به آلاینده هایی گفته می گردد كه به صورت مستقیم نشات گرفته از منابع آلودگی هستند و به صورت مستقیم وارد اتمسفرمی شوند و با همان تركیب در هوا حضور می یابند همینطور این آلاینده ها قابل اندازه گیری هستند. مونوكسید كربن، هیدروكربن ها، اكسیدهای نیتروژن، دی اكسید گوگرد، گرد و غبار و... همچون آلاینده های اولیه هستند.
آلاینده های ثانویه آلاینده هایی هستند كه بر اثر بر هم كنش عوامل محیطی مانند نور خورشید، رطوبت و واكنش های فتوشیمیایی، هیدرولیز و اكسیداسیون روی آلاینده های اولیه تولید می گردد و به صورت كلی منشاء این آلاینده ها، آلاینده های اولیه ای هستند كه وارد اتمسفر می شوند. این آلاینده ها شامل ازن، پراكسی استیل نیترات، اسیدسولفوریك و اسید نیتریك می گردد كه از آلاینده های اولیه نظیر تركیبات هیدروكربنی، SO۲ و NOx حاصل می شوند.
تقسیم بندی آلودگی هوا از نظر منشاء آلودگی
مواد آلاینده هوا را می توان از نظر منشا آلودگی، حالات فیزیكی آلاینده، شیمیایی، فیزیولوژیك و از نظر فرم آلودگی تقسیم بندی كرد.
این منشا می تواند طبیعی و مصنوعی باشد. آلاینده های طبیعی نظیر ذرات و خاكستر آتشفشان و گازهای ناشی از آن، فساد مواد آلی و اجساد حیوانات و بقایای تنه درختان كه تحت تاثیر باكتری ها تولید آلودگی می كنند. آلاینده های مصنوعی هم با استفاده از انسان تولید و به فضا فرستاده می گردد كه این آلاینده ها می تواند آلی یا صنعتی باشند. آلاینده های صنعتی هم ثابت یا متحرك هستند. منابع ثابت مانند كارخانه ها از نظر اهمیت به ترتیب عبارتند از نیروگاه، پتروشیمی، كارخانه های مواد شیمیایی.
تقسیم بندی از نظر حالات فیزیكی آلاینده
در این تقسیم بندی آلاینده ها در دو گروه گازها و بخارات و گروه آئروسل ها مجزا می شوند. آئروسل ها خود به دو گروه ذرات جامد و ذرات مایع تقسیم بندی شده اند. آئروسل ها عبارت هستند از پراكندگی ذرات میكروسكوپی جامد یا مایع و در محیط گازی مانند دود هستند. غبار هم ذرات جامدی است كه از مواد كلوئید بزرگتر است و می تواند به صورت موقت در هوا و یا گاز دیگری به صورت معلق در آیند. این ذرات تمایلی به چسبندگی ندارند.
تقسیم بندی از نظر شیمیایی
در این گونه، تقسیم بندی آلاینده ها به دو گروه مواد آلی و مواد معدنی تقسیم می شوند. تركیبات آلی حاوی كربن و هیدروژن و خیلی از آن ها دارای عناصری مانند اكسیژن، نیتروژن، فسفر و گوگرد هستند.
تقسیم بندی از نظر فیزیولوژیك
در این تقسیم بندی هفت گروه آلاینده تحریك كننده ها، خفه كننده ها، سموم فلزی، مواد آلرژیك، مواد بیماری زای غیر فلزی، سموم سیستمیك مواد مخدر یا بیهوش كننده قرار می گیرد.
تقسیم بندی از نظر فرم آلودگی
در این تقسیم بندی دو گروه آلاینده اولیه مانند مونوكسید كربن و دی اكسید گوگرد و آلاینده های ثانویه مانند اكسیدهای فتوشیمیایی جای می گیرند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب