زنگ خطر خاك های آلوده
نشت فلزات سنگین در غذا هشداری كه جدی گرفته نمی گردد
حیوان خانگی بگیر: امروز (۱۴ آذرماه و پنجم دسامبر)، «روز جهانی خاك» است. شاید در نگاه اول این طور به نظر برسد كه كشور ما در حوزه خاك هیچ مشكلی ندارد اما واقعیتی كه كمتر بدان پرداخته شده آن است كه گرچه هنوز خاك مثل آب عامل محدودكننده ای برای توسعه در كشور به حساب نمی آید اما اگر روند كنونی در بهره برداری از این عنصر حیاتی طی شود و هیچ تدبیر حفاظتی اتخاذ نشود، وضعیت خاك هم مشابه آب بحرانی میگردد.
علی مریدی - مدیر كل دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست - درگفت و گو با ایسنا نسبت به آلودگی خاك از راه سموم كشاورزی آگهی داد و اظهار داشت: فلزات سنگین باقیمانده در مواد غذایی كه ناشی از سموم دفع آفات است؛ مهمترین علت مبتلاشدن به انواع سرطان است.
وی با تاكید بر اینكه خاك در كنار دو عنصر آب و هوا، حیات را می سازند، اظهاركرد: متاسفانه در كشور ما همیشه به «خاك» و لزوم حفاظت آن كمتر توجه شده است. بااینكه سرزمین ایران بهره مند از خاك مساعد و حاصلخیز است و كمتر «خاك» محدودیتی برای حوزه كشاورزی به وجود آورده است اما اگر نسبت به حفظ این عنصر هوشیارانه عمل نكنیم اساسا در این زمینه هم گرفتار بحران خواهیم شد.
آلودگی خاك با امنیت غذایی گره خورده است
شاید عامل دیگر در كم توجهی به آلودگی خاك آن است كه برخلاف هوا و آب آلودگی خاك به راحتی به چشم نمی آید. علی مریدی با تایید این سوژه و با اشاره به احتمال آلودگی خاك به فلزات سنگین ناشی از سموم دفع آفات كشاورزی اظهار داشت: آلودگی خاك به طورمستقیم با امنیت غذایی گره خورده است، به صورتی كه اگر خاكی از راه سموم آلوده باشد، آلودگی به صورت قطع جذب گیاهان و محصولات غذایی میگردد.
این كارشناس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در حوزه آلودگی خاك، مهمترین عامل، فلزات سنگین است كه بر اثر استفاده بی رویه از سموم موجب آلودگی خاك و به تبع آن آلودگی محصولات غذایی میگردد و دلیل عمده مبتلاشدن به سرطان ها فلزات سنگین باقیمانده در مواد غذایی است.
فلزات سنگین باقیمانده در محصولات كشاورزی بیش از اندازه استاندارد است
مدیر دفتر آب و خاك سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به این پرسش كه آیا اطلاعات و آمار دقیقی در مورد باقیمانده فلزات سنگین در محصولات كشاورزی در دسترس می باشد و آیا سازمان حفاظت محیط زیست در این زمینه مطالعه ای داشته است، اظهار داشت: این سوژه در كارگروه امنیت غذایی با حضور سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت جهاد كشاورزی و وزارت بهداشت پیگیری میگردد. روند بررسی ها بدین شكل است كه از محصولات كشاورزی نقاط مختلف كشور، نمونه برداری میگردد. نتیجه همین تحقیقات نشان می دهد كه سموم و فلزات سنگین باقیمانده در محصولات غذایی بیش از اندازه استاندارد و نگران كننده است چون این گزارشات پراكنده و محرمانه است، من اطلاعات دقیقی از جزئیات آن ندارم.
مریدی ضمن انتقاد از وضعیت كشاورزی كشور اظهار نمود: به سبب مصرف بی رویه كود و سموم در حوزه كشاورزی اكولوژیك و پایدار، وضعیت مناسبی نداریم البته وزارت جهاد كشاورزی اهتمام دارد به سمت كشاورزی اكولوژیك و محصولات ارگانیك پیش رود تا باقیمانده سموم در محصولات غذایی به حداقل ممكن برسد و كمترین مخاطره را برای سلامت انسان داشته باشد.
وی درانتها اشاره كرد: بررسی آماری بین الگوی غذایی و باقیمانده مواد خطرناك در محصولات غذایی خیلی جدی گرفته نشده است درحالی كه باید مطالعات گسترده ای در این زمینه صورت گیرد. به هر حال آلودگی خاك باوجود غیرقابل مشاهده بودن می تواند به شدت خطرناك باشد.
به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از ایسنا، قبل از این كیوان غیبی - كارشناس مسئول ثبت سرطان استان كرمانشاه - در گفت وگو با ایسنا با اشاره به شیوع سرطان دستگاه گوارش در كشور در دهه های اخیر، یكی از دلایل شیوع این نوع سرطان را استفاده بی رویه از سموم و كودهای شیمیایی در بخش كشاورزی مطرح كرده و گفته بود كه این سموم شیمیایی در طبیعت به آسانی تجزیه نمی شوند و به اندازه كم یا زیاد در خاك، آب، محصولات كشاورزی، گوشت و شیر حیوانات سپس در بدن انسان ذخیره می شوند و بیماری هایی چون انواع سرطان، معلولیت های جسمی و ذهنی مادرزادی، حساسیت ها، بیماری های عصبی و حتی نازایی و سقط جنین در زنان و عقیمی در مردان را احداث می كنند.
همچنین محمد حقانی - رئیس كمیته محیط زیست دوره چهارم شورای اسلامی - اعلام نموده بود كه در شهر تهران فلزات سنگین همچون سرب، نیكل و كروم وارد خاك و گیاهان و از آن طریق وارد زنجیره غذایی انسان و حیوانات میگردد. این آلاینده ها آثار مخربی بر جاندارانی كه در چنین مناطقی زندگی می كنند، بر جای می گذارند و این اثر در انسان ها به مراتب بیشتر است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب