رشد برخی فاكتورهای محیط زیست در هشت سال اخیر

رشد برخی فاكتورهای محیط زیست در هشت سال اخیر

حیوان خانگی بگیر: سازمان حفاظت محیط زیست از رشد برخی فاکتورهای محیط زیست در هشت سال اخیر آگاهی داد.



به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از ایسنا، مدیریت مناطق چهارگانه و بهبود شاخص حفاظت و احیای گونه های در معرض تهدید و خطر انقراض ازجمله اولویت سازمان حفاظت محیط زیست است. در این راستا شاخص مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست بعنوان متغیری اساسی در تحلیل وضعیت محیط زیست کشورها در فاکتورهای جهانی نظیر EPI و SDGs شمرده می شود.

سازمان حفاظت محیط زیست گزارش داده است که در ایران این شاخص نسبت به شروع دولت تدبیر و امید دارای رشد ۱۱.۷۶ درصدی بوده و بر این اساس تعداد مناطق تحت مدیریت در رابطه با این شاخص از ۱۷ میلیون و ۸۶ هزار و ۶۷۸ هکتار در ابتدای سال ۱۳۹۲ (معادل ۱۰.۳۶ درصد وسعت کشور) به ۱۹ میلیون و ۹۷ هزار و ۵۳۶ هکتار در سال ۱۳۹۹ ( معادل ۱۱.۵۹ درصد وسعت کشور) افزایش یافته است.

بر طبق این گزارش از هشت سال قبل نیز ۳۶ منطقه به مناطق چهارگانه افزوده شده است. بر این اساس در سال ۱۳۹۲، ۲۷۳ منطقه چهارگانه، در سال ۱۳۹۶، ۲۸۲ منطقه چهارگانه و در سال ۱۳۹۹، ۳۰۹ منطقه چهارگانه ثبت گردید همین طور برمبنای تغییرات تعداد مناطق چهارگانه به تفکیک سطح حفاظتی، از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۹ تعداد پارک ملی از ۲۸ پارک به ۳۲ پارک، تعداد پناهگاه حیات وحش از ۴۴ به ۵۴ پناهگاه، تعداد منطقه حفاظت شده از ۱۶۶ به ۱۸۳ منطقه و تعداد اثر طبیعی ملی از ۳۵ به ۴۰ اثر طبیعی ملی، افزایش یافت بدین سبب تعداد مناطق چهارگانه از ۲۷۳ به ۳۰۹ منطقه رسید.

از سویی دیگر تعداد ذخیره گاه های زیست کره، تالاب های بین المللی و مناطق شکار ممنوع نیز در هشت سال قبل افزایش یافته است به شکلی که مساحت ذخیره گاه های زیست کره از سه میلیون و ۱۹۲ هزار و ۷۵ هکتار به هفت میلیون و ۱۸۶ هزار و ۱۰۶ هکتار رسیده است. تعداد تالاب های بین المللی ایران از ۲۴ تالاب به ۲۵ تالاب و مساحت آنها از یک میلیون و ۴۲۵ هزار و ۲۷۷ هکتار به یک میلیون و ۴۹۸ هزار و ۷۷۱ رسیده است.

سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه این گزارش خود آورده است: تعداد مناطق شکار ممنوع نیز در این بازه زمانی از ۱۵۴ به ۱۹۲ منطقه رسید.

بر این اساس تعداد مناطق دارای طرح های مدیریت ( توجیهی - تفصیلی) بعنوان یک متغیر اساسی در تحلیل وضعیت محیط زیست کشورها در فاکتورهای جهانی نظیر EPI و SDG و متغیر اصلی در بهبود وضعیت تنوع زیستی، افزایش توان حفاظتی و بهره برداری پایدار در مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست شمرده می شود. بر این اساس تعداد مناطق دارای طرح مدیریت با افزایش حدود ۱۴۲.۱۸ درصدی از ۶۴ منطقه در ابتدای دولت یازدهم به ۱۵۵ منطقه در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است.

با بررسی شاخص تدوین و اجرای برنامه مدیریت، حفاظت و احیای گونه های درمعرض تهدید و خطر انقراض نیز مشاهده می شود که برنامه عمل حفاظت از گونه های درمعرض تهدید و خطر انقراض حدود ۸.۵ برابر در آخر سال ۱۳۹۹ افزایش یافته و تعداد برنامه ها در طول این مدت از دو برنامه به ۱۹ برنامه رسیده است.

جمع آوری، شناسایی، ساماندهی و تکمیل بانک اطلاعات نمونه های اجزای تنوع زیستی نیز بعنوان یکی از وظایف اصلی برمبنای قوانین بالادستی محیط زیست نظیر حفاظت و بهسازی محیط زیست و بررسی وضعیت این شاخص موید آنست که با افزایش ۲۶۴۲۰ موردی، تعداد نمونه های شناسایی و ساماندهی شده در سال ۱۳۹۹، ۹۵ درصد رشد داشته است.

سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه این گزارش ضمن اشاره به کارهای بین المللی معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی در هشت سال اخیر آورده است: ازجمله این اقدامات می توان به ثبت جهانی بخش هایی از جنگل های هیرکانی شمال کشور با مساحت حدود ۳۰۷ هزار هکتار با همکاری سازمان میراث فرهنگی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و تصویب سه ذخیره گاه زیست کره تنگ صیاد و سبزکوه در سال ۱۳۹۴ در استان چهار محال و بختیاری، هامون در استان سیستان و بلوچستان در سال ۱۳۹۵ و کپه داغ در استان خراسان شمالی در سال۱۳۹۷ در برنامه انسان و کره مسکون یونسکو اشاره نمود.

همکاری در تهیه گزارش ششم تنوع زیستی کشور و ارسال به کنوانسیون تنوع زیستی با محوریت مرجع ملی تنوع زیستی ایران، مرجعیت ملی مناطق حفاظت شده، مناطق دریایی، آموزش، دانش سنتی و بسیج منابع ملی وتشکیل کمیته های فنی مربوطه ذیل کنوانسیون تنوع زیستی، تهیه سند همکاری مشترک با کشور ایتالیا با موضوع پروژه مدیریت هوشمند اقلیمی مناطق حفاظت شده در سال ۱۳۹۸ و ارسال نهایی سند بوسیله دفتر سازمان ملل متحد به کشور ایتالیا و امضا فاز سوم سند همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و UNDP درباب حفاظت از یوزپلنگ آسیایی و زیستگاه های آن ازجمله دیگر کارهای بین المللی معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی در هشت سال اخیر بوده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، سایر اقدامات معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی در بازه زمانی مورد بحث نیز شامل ایجاد سامانه هوشمند تشخیص زود هنگام حریق در پارک ملی گلستان، ایجاد پایگاه اطفای حریق در استان های آذربایجان شرقی، خوزستان، مازندران، کرمانشاه، خراسان رضوی و خراسان شمالی، برگزاری نخستین همایش ملی تنوع زیستی، راه اندازی مخازن نگهداری نمونه های اجزای تنوع زیستی، معرفی مجدد گونه گورخر ایرانی به زیستگاه اصلی خود، ایجاد سایت تکثیر در اسارت یوز پلنگ آسیایی در استان سمنان، معرفی مجدد گوزن زرد ایرانی به زیستگاه اصلی خود در خوزستان، برگزاری نخستین همایش حفاظت وبیماری های حیات وحش، برگزاری کارگاه آموزشی ذخیره گاه زیست کره، راه اندازی دبیرخانه مرجع ملی تنوع زیستی، تدوین دستورالعمل ایجاد و مدیریت باغ وحش ها و باغ پرندگان، تدوین دستورالعمل شرح خدمات مطالعات مدیریت مناطق، تعامل و همکاریهای بین بخشی بین سازمان و سازمان دامپزشکی کشور و تدوین وابلاغ دستورالعمل حفاظت و بهره برداری از غارها است.





منبع:

1400/01/07
23:49:56
5.0 / 5
1026
تگهای خبر: آب , آموزش , اقلیم , انقراض
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است