رئیس مركز مدیریت بیماری های واگیر خبر داد؛
تهیه برنامه واكسیناسیون آنفلوانزا
به گزارش حیوان خانگی بگیر رئیس مركز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، گفت: در حال تهیه برنامه استقرار واكسیناسیون (Vaccine Deployment) در حوزه آنفلوانزا با همكاری یك تیم متخصص و كارشناس هستیم.
به گزارش حیوان خانگی بگیر به نقل از مهر، محمدمهدی گویا، در سمپوزیوم كشوری آنفلوانزا با اشاره به اینكه سازمان جهانی بهداشت (WHO) به همه كشورها تاكید كرده است كه پاندمی (همه گیری جهانی) آنفلوانزا در آینده نه چندان دور رخ خواهد داد، اضافه كرد: آنفلوانزا یك بیماری پیچیده و غیرقابل پیش بینی است و نمی توان تفاوت ها و تشابه های هر فصل آنفلوانزا را با فصل پیش از آن سنجید مگر اینكه فصل به اتمام برسد.
وی با اشاره به اینكه سال ۲۰۰۹ آخرین پاندمی آنفلوانزا رخ داد، اظهار داشت: در آن زمان همه تصور می كردند كه پاندمی ۲۰۰۹ همچون پاندمی مرگبار سال ۱۹۱۸ كه حدود ۱۰۰ میلیون كشته در جهان بر جای گذاشت، یا پاندمی های ۱۹۵۷ و ۱۹۶۸ مرگبار خواهد بود اما پاندمی سال ۲۰۰۹ به آن شدتی كه تصور می شد نبود و همین سوژه انتقادات زیادی را در جهان برانگیخت و برخی عنوان كردند كه پروپاگاندای صورت گرفته در مورد پاندمی آنفلوانزا بیش از اندازه بزرگ بوده در صورتیكه پاندمی آنفلوانزا سال ۲۰۰۹ آنقدر خفیف بود كه حتی برخی اسم پاندمی را هم از طرف آن برداشتند.
گویا با اشاره به اینكه بر طبق تجزیه و تحلیل كارشناسان سازمان جهانی بهداشت پاندمی سال ۲۰۰۹ بااینكه خفیف بود اما غیرقابل پیش بینی هم بود، توضیح داد: همیشه این بدبینی در میان صاحب نظران به خصوص پزشكان بوده كه آیان نگرانی درباره پاندمی آنفلوانزا درست است یا خیر. به این پرسش پاسخ داده شده و پاسخ آن است كه پاندمی آنفلوآنزا در هر شكلش خطرناك می باشد و می تواند خسارت های سنگینی را به جامعه تحمیل كند. در یك فصل معمولی آنفلوانزا حدود ۲۰ درصد مردم مبتلا به آنفلوآنزا می شوند كه در شرایط پاندمی این رقم بسیار بیشتر خواهد بود و این یعنی بخش زیادی از مردم یك جامعه در معرض آنفلوانزا قرار می گیرند كه این وضعیت به خودی خود خطرناك می باشد.
رئیس مركز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، با اشاره به اینكه سازمان جهانی بهداشت به همه كشورها اعلام نموده كه باید خودشان را برای مواجهه باردیگر با پاندمی آنفلوانزا آماده كنند و این پاندمی حتما رخ خواهد داد، توضیح داد: بنظر می رسد این دفعه پاندمی آنفلوانزا حتی زودتر از دوره قبل رخ دهد و شرایط ویروس آنفلوانزا چنین موضوعی را نشان داده است. انتظار می رود كشورهای جهان نیز این دفعه آماده تر از گذشته باشند، البته این نگرانی هم وجود دارد كه برخی كشورها به سبب خفیف بودن پاندمی سال ۲۰۰۹ بیماری آنفلوانزا را دستكم گرفته باشند و برای مقابله با آن برنامه ریزی نكرده باشند. با این وجود انتظار می رود پاندمی بعدی آنفلوانزا با شدت بیشتری رخ دهد و میزان بستری و مرگ و میر ناشی از آن نیز بیشتر باشد. بنا بر این سازمان جهانی بهداشت از كشورها خواسته تا خودشان را آماده كنند و برنامه ملی پیشگیری خودرا در زمینه آنفلوانزا اعلام كنند. در این برنامه باید به وضوح اعلام گردد كه چه تعداد از مردم احتملا مبتلا به آنفلوانزا خواهند شد، چه تعداد بستری خواهند شد و چه تعداد جان خودرا از دست خواهند داد و...
گویا با اشاره به محدود بودن امكانات دارویی و درمانی برای مقابله با پاندمی آنفلوانزا اظهار نمود: ما مجبوریم كه تنها با یك یا دو دارو به جنگ ویروسی با پیچیدگی زیاد برویم و بدین سبب كوچكترین اشتباه در تصمیم گیری نتایج سنگینی به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: به هر شكلی كه نگاه نماییم تامین واكسن آنفلوانزا برای همه افراد واجد شرایط با عنایت به محدودیت منابع مالی، حدودا امكان پذیر نیست و خصوصاً اگر پاندمی آنفلوانزا به صورت انفجاری و غافلگیركننده رخ دهد، حتی شركت های واكسن سازی هم توانایی تامین واكسن برای همه افراد را نخواهند داشت. بنا بر این از كشورهای جهان انتظار می رود برنامه واكسیناسیون آنفلوآنزای خودرا به شكل دقیق تدوین و اجرایی كنند.
گویا توضیح داد: در برنامه واكسیناسیون باید به طور دقیق مشخص شود كه اگر پاندمی رخ دهد چه كسانی در اولویت دریافت واكسن قرار خواهند داشت و چه كسانی نیاز به زدن واكسن ندارند. همین طور زمان واكسیناسیون كی خواهد بود. بیشتر كشورهای پیشرفته جهان این برنامه را تهیه كرده اند و اگر این برنامه تهیه شود آمادگی بیشتری برای مقابله با پاندمی آنفلوانزا وجود خواهد داشت. برنامه اصلی وزارت بهداشت ایران نیز تهیه برنامه استقرار واكسیناسیون (Vaccine Deployment) در حوزه آنفلوانزا است كه الان با كمك یك تیم متخصص و كارشناس در حال تهیه آن هستیم.
رئیس مركز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، با اشاره به اینكه امسال تابحال هنوز شاهد طغیان آنفلوانزا در كشور نیستیم، اظهار داشت: طغیان احتمالی آنفلوانزا در كشور زمانی آغاز می شود كه زوار از عراق باز می گردند چونكه طی چند سال اخیر نیز شاهد این مسئله بوده ایم. با این وجود برای افرادی كه به مراسم اربعین رفته اند و در حال بازگشت هستند، یك نظام مراقبت داریم و به صورت سندرومیك بیماری های آنها را ثبت نماییم. بین ۳۶ تا ۴۰ درصد كسانی كه تابحال به عراق عزیمت كرده اند و گرفتار بیماری شده اند، بیماری آنها با سندرم تنفسی بوده است. بدین سبب باید منتظر باشیم كه با بازگشت زوار، آنها مبتلا به بیماری تنفسی و همچون آنفلوآنزا باشند.
وی اظهار داشت: مطالعه امسال ما تابحال مواردی كه تشخیص قطعی داده شده است، H۱N۱ بوده و این انتظار را هم داشتیم چون سال قبل بیشتر موارد H۳N۲ بود و موارد H۱N۱ كم بود، این انتظار را داشتیم كه احیانا امسال نخستین موج آنفلوانزا در كشور از نوع H۱N۱ باشد این نوع آنفلوانزا قدری شدیدتر از نوع H۳N۲ است و بدین سبب انتظار داریم موارد آنفلوآنزا در كشور امسال نسبت به سال قبل در مجموع شدیدتر باشند.
گویا اشاره كرد: از پزشكان انتظار داریم با دقت نظر خاصی به مسئله واكسیناسیون برای گروه های واجد شرایط توجه نمایند و آنها را در اولویت قرار دهند. در عین حال باید در مصرف دارو نیز نهایت دقت و خست را به عمل آورید. خیلی سعی كردیم كه این دارو فقط توسط متخصصین تجویز شود. البته مقاومت های زیادی هم وجود دارد و بسیاری با تفكر ما مخالف هستند و می گویند داروی آنفلوانزا باید در همه جا در دسترس مصرف باشد اما باید اذعان كرد كه نتایج مصرف بی رویه این دارو سوژه ساده ای نیست كه بتوان با ساده انگاری از كنار آن گذشت، بنا بر این است كه با تصمیم كمیته فنی كشوری این محدودیت ها لحاظ شده است.
منبع: حیوان خانگی بگیر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب