عزم جدی دولت برای حل مشكل ریزگردها در خوزستان

عزم جدی دولت برای حل مشكل ریزگردها در خوزستان

حیوان خانگی بگیر: اهواز-پس از حاد شدن مبحث ریزگردها در استان خوزستان، دولت تدبیر و امید در بهمن ماه سال قبل به صورت جدی عزم خویش را برای حل این مشكل جزم كرد و با تصویب مصوباتی در هیات دولت كار مبارزه جدی خود با این پدیده را در همان زمان آغاز نمود.


بروز ریزگردها كه به دنبال تغییرات جوی و اكو سیستمی در 15 سال قبل به وجود آمده است منجر به خشك سالیهای متوالی و در نتیجه بیابان زائی در استان خوزستان شده و مشكلات عدیده ای برای مردم این دیار به وجود آورده است.
ایران كشوری است كه همواره با خشكسالی آشنا بوده و این پدیده همواره یكی از نگرانی های تاریخی آن به شمار می رفته است ولی در سال های اخیر مجموعه عواملی همچون تغییر شرایط اقلیمی، مدیریت نادرست منابع آب، خاك، پوشش گیاهی و نبود فرهنگ درست مصرف آب در كشور سبب شد تا این پدیده شتاب بیشتری بگیرد.
تشدید ریزگردها در چند سال اخیر در خوزستان، میزان مبتلا شدن به بیماری های تنفسی را افزایش داده به گونه ای كه در اثر آن شاهد مراجعات خیلی از هموطنان خوزستانی به مراكز درمانی بوده ایم.
پس از خاموشی های گسترده در بهمن ماه سال 95، هیئت وزیران در اولین جلسه سال 96 خود 230 هزار میلیارد ریال در بحث ریزگردها، ساماندهی رودخانه كارون و زیرساخت های آب، برق و فاضلاب خوزستان اختصاص داد كه از همان زمان اقداماتی در سطح استان بخصوص در بحث مقابله با ریزگردها صورت گرفت.
در پی وقوع گرد و خاك های شدد در استان و به پیشنهاد دولت و صلاحدید رهبر فرزانه انقلاب در نیمه دوم سال 96 هم طی مصوبه ای 150 میلیون دلار از محل صندوق ذخیره ارزی برای مقابله با ریزگردها اختصاص یافت.

**نهال كاری و احداث كانال
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان با اشاره به اینكه 300 میلیارد ریال در اسفند سال قبل برای مهار كانون های گرد و غبار خوزستان تخصیص یافت بیان كرد: در سال 96 هم مبلغ 100 میلیون دلار برای كاهش اثرات گرد و غبار در نظر گرفته شد كه افزون بر 70 درصد آن در حوزه های مختلف به جهادكشاورزی، موسسه جهادنصر، سازمان محیط زیست، زمین شناسی و اداره كل هواشناسی خوزستان اختصاص یافت.
وی اقدامات انجام شده در این راستا را شامل 2 بخش بیولوژیك و فنی مهندسی خواند و اظهار داشت: در بخش فنی مهندسی موسسه جهادنصر تونلی به طول 47 كیلومتر و عرض 50 متر حفر كرده هفته گذشته راه اندازی شد و در بخش بیولوژیكی هم در سال قبل بیش از 6 هزار هكتار از عرصه های فوق بحرانی جنوب شرق اهواز و حدود چهار هزار هكتار هم در سال های گذشته نهال كاری شد.
شریعتی با اشاره به اینكه حدود 42هزار هكتار از اراضی جنوب شرق اهواز فوق بحرانی است، تصریح كرد: طبق برنامه مقرر است امسال هم در سطح 19هزار هكتار از اراضی نهال كشت شود.
وی اظهار داشت: اقدام برای مقابله با ریزگردها، احیای هورالعظیم كه امروز در حدود 80 درصد آبدار شده است همینطور احیای دریاچه هامون از اقدامات این دولت بوده اند.


**ادامه بحران گرد و خاك، بخش های وسیعی از خوزستان را غیرقابل سكونت می كند
استاندار خوزستان نسبت به مهاجرت و منازعات درون مرزی و برون مرزی در اثر تداوم بحران ریزگردها اخطار داد و اظهار داشت: بحران گرد و خاك در صورت بی توجهی بخش های وسیعی از منطقه را غیرقابل سكونت می كند.
غلامرضا شریعتی اظهار نمود: گرد و غبار بحرانی است كه بدون شك با اراده دولت های منطقه و با همكاری و تعامل می¬توان بر آن فائق آمد
وی اضافه كرد: این بحران در صورت بی توجهی بیشتر، زیست در بخش های وسیع از منطقه را غیرممكن می كند و تبعات گسترده ای بر كیفیت زندگی مردم به دنبال خواهد داشت.
شریعتی خاطرنشان كرد: مهاجرت، منازعات درون مرزی و برون مرزی هشداری است تا گام های سریع تر برای كنترل این بحران برداشته شود.
استاندار خوزستان با بیان این كه برای رفع مشكل ریزگردها با منشاء داخلی 320 هزار هكتار از كانون های گرد و غبار این استان باید مهار شود اظهار داشت: اكنون به برنامه مدیریت یكپارچه سرزمینی در استان و كانون های داخلی ریزگرد نیاز داریم.
وی ادامه داد: جامعه بین المللی نقش كلیدی در توافق و اجماع كشورهای زیرنظر دارد چون كه می تواند با تسریع و شتاب بخشی به گفت وگو سازنده در چارچوب ساختاری عینیت و شفافیت بیشتر ببخشد.
شریعتی در ادامه با اشاره به بهبود رتبه ایران از نظر شاخص های زیست محیطی اظهار داشت: بر مبنای شاخص عملكرد زیست محیطی (EPI) با عنایت به معیارهایی مانند آلودگی هوا، انرژی های تجدیدپذیر، دسترسی به آب آشامیدنی، میزان از دست دادن جنگل و... رتبه كشورها در حوزه محیط زیست اعلام می گردد كه در سال های 2012 تا 2016 ایران با ارتقای 9 پله ای توانست از رتبه 114 به 105 دست یابد.
شریعتی اظهار نمود: طبق این گزارش رتبه ایران از سال 2006 كه سال های آغازین دولت نهم بود تا سال 2012 كه اوایل دولت یازدهم است، 64 پله سقوط كرده كه بزرگترین سقوط یك كشور در شاخص های عملكردی به شمار می آید.
وی با اشاره به اینكه دولت یازدهم یكی از اولویت های خویش را محیط زیست قرار داده اظهار داشت: دولت یازدهم به ام دولت محیط زیست نامگذاری شده و همانطور كه رئیس جمهوری گفته نخستین تصمیم این دولت هم زیست محیطی بوده است.

** نهال كاری حدود 20 هزار هكتار نهال كاری
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان درمورد اقدامات صورت گرفته در بحث مهار ریزگردها بیان كرد: تابحال تعداد 16 قرارداد برای مهار ریزگردها و بحث نهال كاری با پیمانكاران محلی بسته شده و الان 70 درصد سبزینگی نهال داریم.
وی اضافه كرد: باتوجه به اعتبارات اختصاص داده شده امسال حدود 20 هزار هكتار نهال كاری در استان انجام شده و حدود یك هزار و 900 هكتار هم كشت صورت گرفته و امید است با توافق لازم با مردم محلی، سطح كار را به میزان مصوب برسانیم.
مطیعی ادامه داد: پیش از این قرار بود آبیاری این اراضی از محل كانال جهاد نصر صورت گیرد اما هنوز آب كافی تامین نشده است.
وی بیان كرد: هم اكنون 252 نفر در بخش های مختلف مشغول كار هستند كه بخشی از مشكلات بیكاری در مناطق مختلف را برطرف كرده است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان اظهار داشت: در بحث تصویب شن های روان حدود یك هزارمیلیارد ریال مصوب شده كه تنها 420 میلیارد ریال آن اختصاص داده شده است.
وی ادامه داد: همینطور مصوبه ملی ما برای مهار كانون های ریزگرد 12 هزار هكتار بوده تابحال پنج هزار و 600 هكتار مالچ پاشی صورت گرفته است.
مطیعی با اشاره به تقویت پوشش گیاهی در پنج هزار هكتار، اظهار داشت: مصوبه دولت كه بر عهده وزارت كشاورزی قرار داده شده، تثبیت ۴۲ هزار هكتار از عرصه های بیابانی خوزستان است كه سه هزار و ۷۰۰ هكتار در هشت منطقه استان را در سال ۹۴ و یك هزار و ۲۰۰ هكتار هم در سال قبل انجام شده است.
وی ادامه داد: پنج هزار هكتار هم در جنوب شرق اهواز انجام شده و به صورت كلی میزان كار انجام شده طی سال های ۹۴ و ۹۵ بیش از ۱۰ هزار هكتار است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خوزستان درمورد دیگر اقدامات صورت گرفته اظهار داشت: در سال قبل پنج هزار هكتار از زمین های استان نهال كاری شده و از تعهد 30 هزار هكتاری امسال هم حدود 13 هزار هكتار آن تابحال انجام شده است.


**مدیركل منابع طبیعی خوزستان: تغییر اقلیم و فعالیت های مخرب، عامل اصلی تشدید ریزگردها
مدیركل منابع طبیعی خوزستان با بیان این كه مهمترین علت ریزگردها، تغییر اقلیم جهانی است، اظهار نمود: گرم شدن هوا یكی از علل اصلی ریزگردها است كه خاص ایران و خوزستان نیست با این حال دانستن علت وقوع ریزگردها می تواند به رفع مشكل و مرتفع ساختن نقیصه كمك نماید.
وی با اشاره به اهمیت مدیریت منابع آب اظهار داشت: در سال های اخیر در ایران با خشكسالی هایی روبرو بوده و درمورد مدیریت آب بحث و بر سر آب دعواها وجود دارد.
مطیعی ادامه داد: در سال های اخیر و بخصوص سال قبل در خوزستان، 42 درصد كاهش بارندگی نسبت به سال پیش از آن و75 درصد نسبت به بارش بلندمدت داشتیم و این امر تاثیر زیادی روی رودخانه ها، تالاب ها و مراتع دارد.
وی اضافه كرد: علاوه بر كاهش بارندگی ها، به علت احداث سدها، بارندگی های صورت گرفته شده و در نتیجه سیلاب ها به عرصه ها نمی آید و سبب خشكی زمین و بروز ریزگرد می گردد.
مدیركل منابع طبیعی خوزستان كارهای عمرانی را یكی دیگر از دلایل بروز ریزگردها عنوان نمود و اظهار داشت: مجموعه تمام عوامل ذكر شده سبب می شوند عوامل اقلیمی و انسانی تشدید ریزگردها را به همراه داشته باشند.

*تثبیت شن و نتایج آن بر ریزگردها
مدیركل منابع طبیعی خوزستان می گوید: ما در كشور و خوزستان تجربه تثبیت شن را داریم اما تجربه ریزگردها خیلی خیلی كم است زیرا ماهیت متغیر ریزگردها و تبدیل زمین به شوره زار، هرگونه كسب تجربه برای مقابله با این مورد را دشوار می كند.
وی اضافه كرد: مرطوب سازی زمین در جاهایی كه تشكیل ریزگردها ناشی از كاهش رطوبت بوده، می تواند آن را به حالت مطلوب برگرداند.
مطیعی تصریح كرد: مهم ترین اقدام ما باید برگرداندن پوشش گیاهی با مرطوب سازی باشد كه تاثیر زیادی در كاهش ریزگردها دارد.
وی با انتقاد از دخالت انسان در طبیعت و نقش عوامل انسانی در بروز ریزگردها اظهار داشت: ریزگردها در مدت 15 سال به وجود آمده و عوامل اقلیمی در آن دخالت دارد با این حال قسمت انسانی را باید با مدیریت منابع آب تغییر دهیم.

**آبرسانی و مرطوب سازی كانال های فوق بحرانی و آبگیری هور منصوره
آبگیری هور منصوره در جهت مقابله با كانون های فوق بحرانی در بهمن ماه امسال صورت گرفت و با تكمیل كانال47 كیلومتری پورشریف، كار سیراب سازی نهال های كاشته شده در كانون های فوق بحرانی و همینطور مرطوب سازی زمین صورت گرفته است.
مهرشاد سلاح ورزی مشاور پروژه ساخت كانال 47 كیلومتری موسوم به كانال مهندس پور شریف هم در مورد آخرین اقدامات صورت گرفته در بحث آبرسانی به كانون های فوق بحرانی در شرق اهواز اظهار داشت: در فاز نخست با تكمیل این كانال، علاوه بر آبگیری هور منصوره، امكان آبرسانی با تانكر به عرصه فوق بحرانی مهیا شده است.
وی ادامه داد: در فاز دوم این پروژه، كانال های فرعی نوع دوم و سوم تولید شده و این آب به صورت مستقیم به نهال های كاشته شده در عرصه فوق بحرانی می رسد.
سلاح ورزی بیان كرد: با وجود ظرفیت 3.5 میلیون متر مكعبی این كانال، به علت كمبود آب، امكان آبگیری كامل این كانال وجود نداشته و هم اكنون در حال رایزنی برای تامین آب این كانال شده هستیم.

** نهال كاری و مالچ پاشی در وسعت 15هزار هكتار
رئیس امور بیابان اداره كل منابع آبخیزداری خوزستان هم از عملیات نهالكاری و مالچ پاشی در تپه های ماسه ای منطقه ام الدبس خوزستان در پیرامون تالاب هورالعظیم به وسعت 15هزار هكتار اطلاع داد كه از سال 75 تابحال در حال انجام می باشد.
امیرحسین رجایی می گوید: این عملیات در جهت مقابله با بروز پدیده ریزگردها و جلوگیری از تشدید این پدیده صورت گرفته است. پیش از آن، این مناطق مناطق جنگی بود و عملا امكان كار نبوده است. این تپه های ماسه ای بوده و برای مقابله با جاری شدن ماسه های روان و تپه های ماسه ای و ریزگردها عملیات نهالكاری و مالچ پاشی در این مناطق صورت گرفته است.


** زیر كشت رفتن 19 هزار هكتار از زمین های فوق بحرانی استان
سرپرست معاونت عمرانی استانداری خوزستان اظهار داشت: هفت كانون و حدود 350 هزار هكتار زمین مولد گرد و غبار در خوزستان شناسایی شده است كه تابحال در بیش از 43 درصد این اراضی اقدامات لازم برای مقابله با ریزگردها انجام شده است.
فرامند هاشمی زاده ادامه داد: در سال 95 حدود 300 میلیارد ریال برای نهال كاری و احداث كانال 47 كیلومتری شریف پور تخصیص یافت كه در سال 96 با اعتبار 100 میلیون دلاری از صندوق توسعه ملی ادامه یافت.
وی اظهار داشت: امسال 19 هزار هكتار از زمین های فوق بحرانی استان از محل اعتبار این 100 میلیون دلار زیر كشت قرار گرفت كه باقی 11 هزار هكتار آن بحث مرطوب سازی را در بر می گیرد.
سرپرست معاونت عمرانی استانداری خوزستان خاطرنشان كرد: به منظور مقابله با ریزگردها در حوزه تأمین منابع مالی هم با مصوبه دولت یك هزار و 300 میلیارد ریال به این امر اختصاص پیدا كرده كه از این اعتبارات حدود 800 میلیارد ریال برای اقداماتی تظیر نهال كاری و ساخت كانال آبرسانی به عرصه های فوق بحرانی تخصیص یافت.
وی ادامه داد: امسال هم 150 میلیون دلار اعتبار به بحث مهار ریزگردها در كشور اختصاص یافت كه گفته شده 50 میلیون دلار آن در بحث برق و 100 میلیون آن در بحث ریزگردها هزینه خواهد شد.
هاشمی زاده افزود: علاوه بر نهال كاری در جنوب شرق اهواز، حدود 15 هزار هكتار از شن های روان در غرب اهواز و سایر نقاط استان تثبیت شده كه 12 هزار هكتار آن تابحال از محل اعتبار سازمان مراتع و جنگلدرای و همینطور شركت نفت عملیاتی شده و 5 هزار هكتار آن در حال پیگیری است.
سرپرست معاونت عمرانی استانداری خوزستان اظهار داشت: تابحال 803 نفر در طرح آبرسانی به صورت مستقیم مشغول بكار شده اند و در طرح نهال كاری هم 650 نفر فعالیت خویش را شروع كرده اند.
وی ادامه داد: اكنون 37 روستا با مساحت 40 هزار هكتار و حدود 889 خانوار با جمعیتی حدود 2 هزار نفر در نخستین طرح بیابان زدایی قرار دارند.
هاشمی زاده در مورد اقدامات صورت گرفته در حوزه برق توضیح داد: اقدامات در حزوه برق در سه بخش تعویض مقره ها از سرامیكی به سیلیكونی، عایق كردن پست های برق و نصب كلیدهای جداساز؛ در بحث شبكه های فرسوده در شركت برق منطقه ای، توزیع برق استان و اهواز و همینطور در بحث احداث ایستگاه های جدید و كاهش بار از ایستگاه های پربار در سطح استان بوده است.
وی ادامه داد: تابحال 30 ایستگاه برق و پست در سطح استان اجرایی شده یا در دست اجرا است.


**اقدامات یك سال قبل سبب پایداری شبكه برق شد
علیرضا شكرخدایی مدیر روابط عمومی شركت توزیع برق اهواز اظهار نمود: نصب كلیدهای گازی و جداساز، شستشوی مقره ها و اقدامات دیگر در یك سال قبل سبب شد تا به دنبال وزش باد شدید و گرد و غبار در ایام گذشته، تنها اتصالات كوتاه (فالت های گذرا) رخ داده و به سرعت شبكه به وضعیت پایدار بازگردد.
وی درمورد اقدامات صورت گرفته در یك سال قبل توضیح داد: تابحال 300 دستگاه كلیدگازی، 200 ست كلید جداساز و سه هزار اسپیسر بر روی خطوط شبكه برق شهرستان اهواز نصب شده است.
مدیر روابط عمومی شركت توزیع برق اهواز ادامه داد: همینطور تابحال 70 هزار مقره چینی با نقره سیلیكونی تعویض شده و 20 هزار كت اوت فیوز سرامیكی با فاصله خزشی كم، به سیلیكونی با فاصله خزشی بالا تغییر یافته است.
شكرخدایی بیان كرد: همینطور تابحال پنج هزار و 300 چترك ترانس برای مقابله با بحران احتمالی بر روی بوشینگ ترانس نصب و 2 هزار و 658 مورد اتصال سست بر روی شبكه برق اهواز برطرف شده است.
وی از شستشوی سه هزار و 24 كیلومتر شبكه برق شهرستان اهواز اطلاع داد و اظهار داشت: هم اكنون گروه های عملیاتی این شركت برای رفع مشكلات احتمالی خطوط برق این شهرستان در آماده باش كامل هستند.

**تعویض بخشی از زنجیر مقره های خطوط انتقال
مدیر عامل برق منطقه ای خوزستان با اشاره به شناسایی 40 خط انتقال و فوق توزیع در كانون ریزگردها اظهار داشت: حدود 90 هزار زنجیره مقره خطوط انتقال شركت توزیع برق منطقه ای نیازمند تعویض یا عایق كاری هستند كه انجام این كار با صرف یك هزار و 500 میلیارد ریال اعتبار صورت گرفته است.
محمود دشت بزرگ ادامه داد: تابحال بالغ بر پنج هزار و 500 زنجیر مقره تعویض شده و پایداری در شبكه انتقال برق منطقه ای خوزستان را افزایش داده است.
وی با اشاره به لزوم بازنگری در طراحی شبكه برق استان به علت شرایط خاص موجود تصریح كرد: در گذشته فاكتور ریزگردها در طراحی تاسیسات استان لحاظ نشده بود ولی امروز ضروری می باشد كه در طراحی های آینده این فاكتور را مد نظر قرار داده و تاب آوری شبكه موجود را نسبت به وقوع ریزگرد افزایش دهیم.
مدیر عامل برق منطقه ای خوزستان با اشاره به تجهیز عمده پست های حساس به پوشش عایقی سیلیكونی بیان كرد: تابحال 60 درصد پست ها در شهرستان اهواز به مقره های سیلیكونی مجهز شده اند و دیگر پست ها هم به تدریج تعویض می شوند.
وی ادامه داد: حوزه مركز، جنوب و شرق استان یعنی شهرستان اهواز و شهرهای اطراف آن، همینطور غرب و شرق اهواز در معرض بیشترین آلودگی از جانب ریزگردها قرار دارند.
دشت بزرگ بیان كرد: سه پست 400 كیلوولت كه پست های مادر تغذیه كننده پست های 132 كیلو ولت پایین دست هستند، در نقاط مختلف اهواز پیش بینی شده ولی به دلایل مختلف همچون اختصاص نیافتن زمین یا وجود معارضان امكان اجرا ندارند.
وی اضافه كرد: احداث پست مهم 400 كیلو ولت پیروزان در محدوده شهرستان كارون به علت مشكل وجود معارضان، از چهار ماه گذشته پیش تعطیل شده است.
مدیر عامل برق منطقه ای خوزستان توقف این پروژه را با عنایت به حساسیت آن، بسیار نگران كننده دانست و اظهار داشت: با وجود جانمایی این پست برق، تابحال امكان راه اندازی كارگاه برای احداث آن فراهم نشده است.
دشت بزرگ با اشاره به اجرای 2 پست 400 كیلو ولت دیگر در بیان كرد: پست برق شهید نیاكی در ورودی اندیمشك به اهواز، و پست بشیری در محدوده كیانشهر اهواز با موانع اجرایی روبه رو بوده و هنوز در مرحله هماهنگی با اداره كل راه و شهرسازی قرار داریم.
مدیرعامل شركت برق منطقه ای خوزستان با اشاره به اینكه عملیاتی شدن این پست ها امكان تامین برق از سه نقطه را برای توسعه آتی شهر اهواز ممكن می كند، اظهار داشت: برای این سه پروژه و خطوط ارتباطی آنها بالغ بر سه هزار و 500 میلیارد ریال منابع مالی در نظر گرفته شده ولی موانع اجرایی سبب كندی قابل توجه كار شده است.
مدیرعامل شركت برق منطقه ای خوزستان خاطرنشان كرد: هفته گذشته برای اولین بار شستشوی خط گرم در شبكه فوق توزیع در اهواز صورت گرفت كه تا روز گذشته ادامه داشت.

**آبگیری هورالعظیم ادامه دارد
سید عادل مولا معاون محیط طبیعی محیط زیست خوزستان اظهار داشت: اقداماتی برای مقابله با ریزگردها انجام شده اما هنوز ابتدای كار است. بطور قطع اثر آن در آینده مشخص می گردد. چیزی نیست كه سریع بتواینم راجع به آن تصمیم بگیریم ولی اقدامات خوبی در حال انجام می باشد.
وی با بیان این كه در آبگیری هورالعظیم تلاش می نماییم اظهار داشت: 60درصد تالاب آبگیری شده و تلاش می گردد حق آبه تالاب شادگان و تالاب هورالعظیم كه تابحال گرفته نشده است بگیریم و تلاش می نماییم بیشتر گرفته شود.
مولا ادامه داد: خود ما هم باید در داخل كشور حق آبه این تالاب ها را تامین نماییم و پس از آن در سطح بالادستی و بین المللی كارها پیگیری شود.
وی یادآوری كرد: در داخل كشور كارهای خوبی از جانب منابع طبیعی و سازمان جنگل ها انجا م می گردد و نتیجه آن به این سرعت مشخص نمی گردد. پس از اتمام این كارها باید نتیجه آن هم مشخص شود.
مولا تصریح كرد: تاكنو عراقی ها را پای كار نتوانستیم بیاوریم و فكر نمی كنم بتوانیم این كار را انجام دهیم. الان هم كه امنیت و جنگ اولویت اول آنها است. شاید هم توانایی ندارند این كار(مقابله با ریزگردها) را انجام دهند.
وی خاطرنشان كرد: ولی ما باید رایزنی های خویش را با طرف عراقی داشته باشیم و تلاش نماییم روابط بین المللی به خصوص در سطح بالاتر تولید شود كه بحث حقآبه تالاب و هم مهار منشا ریزگردها در عراق مشخص شود.
مولا تصریح كرد: امیدواریم تا یكی دو سال آینده مساله ریزگردها تمام شود و در مورد نفت كماكان فعالیت ها در تالاب ادامه دارد. تا جایی كه به تالاب صدمه رسانده جلوی آن را گرفته ایم و چندین پرونده دارد و توانستیم حرف خویش را بر كرسی بنشانیم. نمی گردد گفت تاسیسات نفت در منطقه نباشد اما تاسیساتی كه با ضوابط ما همخوانی داشته باشد.
مولا اضافه كرد: اكنون شرایط تالاب هورالعظیم از نظر آبی خوب و مقدار زیادی آب در آن رهاسازی شده است.
وی حقابه تالاب شادگان را 1.6 میلیارد مترمكعب عنوان نمود و اضافه كرد: با عنایت به كاهش ذخیره سد مارون امكان تامین این میزان حقابه وجود ندارد بنابراین در حال برنامه ریزی هستیم كه حداقل 900 میلیون تا 1.3 میلیارد مترمكعب از نیاز آبی این تالاب را تامین نماییم.

**ارتقاء رادار استان و نصب پنج تلویزیون شهری
كوروش بهادری مدیركل هواشناسی خوزستان هم با اشاره به عدم امكان تشخیص برخی ریزگردها با منشا داخلی توسط دستگاه اهی كنونی عنوان كرد: پیگیری ارتقا رادار خوزستان و نصب چهار دستگاه تلویزیون شهری همچون مصوبات دولت در استان بوده كه اقدامات لازم در جهت اجرایی كردن آن در حال انجام می باشد.
وی اضافه كرد: 80 میلیارد ریال اعتبار برای هواشناسی استان مصوب شده اما تابحال 30 میلیارد ریال آن پرداخت شده است.
مدیركل هواشناسی خوزستان ادامه داد: هم اكنون اقدامات لازم جهت تخصیص باقی مانده این اعتبار با استفاده از سازمان هواشناسی در حال انجام می باشد.
وی بیان كرد: برای نصب پنج تلویزیون شهری هم با چند شركت وارد مذاكره شده ایم و بزودی این اقدام با نصب تلویزیون های با كیفیت بالا صورت می گیرد.

**بهره برداری از 10 دستگاه مقره شوی شبكه برق خوزستان
معاون بهره برداری شركت توزیع برق خوزستان اظهار داشت: 10 دستگاه مقره شوی مصوبه هیات دولت روز سه شنبه به شركت توزیع برق خوزستان تحویل داده شد و مقرر است 2 دستگاه دیگر هم تا آخر سال به خوزستان اختصاص پیدا كند.
عبدالرحیم جهان بین اظهار نمود: به دنبال تحقیقات شركت توزیع برق خوزستان در زمینه ریزگردها در سال 1394 و صدمه های جدی كه سال گذشته به مقره های اهواز وارد شد، برپایه مصوبه هیات دولت، 10 دستگاه مقره شوی به توزیع برق خوزستان تحویل داده شد.
وی اضافه كرد: این 10 دستگاه مقره شوی با 53 میلیارد ریال از منابع داخلی وزارت نیرو تامین شده و با عنایت به 6 دستگاهی كه از سال های گذشته داشته و 2 دستگاه كه درنیمه دوم سال گذشته خریداری شد، جمع دستگاه های مقره شوی استان به 18 رسیده و تا آخر سال با اضافه شدن 2 دستگاه دیگر می توانیم نیاز بیشتر شهرستان ها را در این زمینه تامین نماییم.
معاون بهره برداری شركت توزیع برق خوزستان ادامه داد: اكنون ناحیه جنوب و شهرستان های ماهشهر، هندیجان، دشت آزادگان، رامشیر، شادگان، هویزه، شوش، امیدیه، شوشتر، اندیمشك، دزفول، رامهرمز و هفتكل نسبت به سایر شهرستان ها بیشتر در معرض آلودگی محیطی صنعتی و پدیده گرد وغبار قرار دارند كه این دستگاه ها به آنها تحویل داده می گردد و امید است كه دیگر شاهد بحران در زمینه صدمه دیدگی مقره ها نباشیم.
جهانبین همینطور اظهار داشت: امسال باتوجه به نیاز این شركت، چهار دستگاه آب مقطرسازی با سه میلیارد ریال خریداری شده و جمع دستگاه های آب مقطرسازی خوزستان به پنج رسید.
وی بیان كرد: تمامی این اعتبارات از منابع وزارت نیرو تامین شده و هنوز پولی از مصوبه هیات دولت، به توزیع برق خوزستان اختصاص داده نشده است.
معاون بهره برداری شركت توزیع برق خوزستان اظهار داشت: استاندار خوزستان به صورت جدی اختصاص این اعتبار را دنبال می كند و امید است سازمان برنامه و بودجه كشور هم در این خصوص اهتمام ویژه ای به خرج دهد تا بتوانیم سایر نیازهای خوزستان را در مورد جلوگیری از صدمه دیدگی شبكه توزیع برق تامین نماییم.
براساس این گزارش سال گذشته به علت وقوع پدیده گردو غبار در خوزستان و بخصوص اهواز كه با پدیده شرجی توام شد، مقره های شبكه توزیع برق خوزستان دچار مشكل شدند كه سبب قطعی برق چند ساعته در 12 شهرستان خوزستان شد. با عنایت به كارشناسی صورت گرفته تعویض مقره ها و شست و شوی آنها به صورت عملیاتی در دستور كار قرار گرفت.
برای این امر از سایر استان ها هم خودروهای شستشوی مقره اعزام شد كه این عملیات مشكل قطعی برق اهواز و صدمه دیدگی مقره ها را برطرف كرد.
به نظر می رسد با همت دولت مردان و هم عزم جدی دولت و مجلس و تصویب اعتبارات خاص برای مبارزه با این پدیده بزودی شاهد كاهش بروز ریزگردها با منشا داخلی در استان خوزستان باشیم هر چند برای ریشه كنی كامل این پدیده نیاز به برنامه ریز مدون كوتاه مدت و دراز مدت و هم فعال كردن دیپلماسی بین المللی برای ریشه كن كردن منشا خارجی آن داریم.
6064
خبرنگار: سپیده اسكندری** انتشار: محسن بهاروند


1396/11/26
16:04:20
5.0 / 5
2863
تگهای خبر: بارندگی , كشاورزی , محیط زیست , هوا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
حیوان خانگی GetPet

حیوان خانگی بگیر


واگذاری حیوانات خانگی

getpet.ir - مالکیت محتوا و شکل سایت حیوان خانگی بگیر محفوظ است